Strömstads Tidning

Färre spelar men fler blir beroende

- JOHANNA LUNDBERG

SKAGERACK, TORSDAG KLOCKAN 12:15. Eunice Hansson och Jeanine Riziki. De senaste åren har antalet onlinebase­rade spelföreta­g vuxit explosions­artat. Samtidigt visar undersökni­ngar att antalet personer med allvarliga spelproble­m har ökat med 30 procent sedan tio år tillbaka.

Samtidigt som nätbaserad­e spelbolag har knipit allt större andelar av den svenska spelmarkna­den har också spelberoen­det ökat i landet, enligt Folkhälsom­yndigheten.

I EN LÅNGSIKTIG studie som gjordes mellan 2008 och 2015 konstatera­r myndighete­n att antalet människor som spelar om pengar visserlige­n har blivit färre, men antalet personer med allvarliga spelproble­m har ökat, från cirka 24 000 till 31 000 personer. Ökningen syns främst bland män 25-44 år och medelålder­s kvinnor.

– Vi tror att det beror på att det går fortare att få allvarliga problem i dag. Med spelen på nätet är tillgängli­gheten större och även som nybörjare går det snabbare att utveckla problem, säger Ulla Romild på Folkhälsoi­nstitutet.

OMFATTANDE SPELREKLAM, inte sällan riktad direkt till spelare med löften om gratisrund­or och bonusar, riskerar också att påverka de som är mest utsatta.

– Det finns tydliga tecken på att reklamen triggar de som redan har ett spelproble­m, säger Ulla Romild.

 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ?? Strömstads integratio­nscentrum höll julmarknad på Skagerack. På bilden Amiri Amir,
Bild: JAKOB SIMONSON Strömstads integratio­nscentrum höll julmarknad på Skagerack. På bilden Amiri Amir,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden