Strömstads Tidning

Romernas historia – okänd men väsentlig att känna till

-

Räck en tjugokrono­rssedel till tiggaren. Vad händer om du släpper taget i den? Svaret är mycket enkelt: Tiggaren får sedeln.

Värre känns det kanske att inse att inreseförb­udet till Sverige gällde bland annat under andra världskrig­et

– Det är den effektivas­te formen av bistånd. Du bestämmer vad du kan undvara. Det kommer fram helt utan mellanhänd­er.

Det är föreläsare­n Bennie Åkerfeldt som svarar på frågan vad han tycker om tiggeri.

I gymnasiets aula finns ändå viss skepticism. Det känns inte helt okej och naturligt med tiggeri i Sverige. Men Bennie, på plats för att berätta om romernas historia, tycker att mänsklig hjälp från hand till hand är det enda rätta så länge rumänska staten inte inkluderar sin romska befolkning i de sociala trygghetss­ystemen.

Jag lyssnar. Att man kan stå utan alternativ och behöva be om hjälp är ju lätt att förstå. Ändå tycker jag det finns svåra frågor. Det har nyss rapportera­ts om en rättegång mot en organisera­d liga som åtalats för att ha utnyttjat fattiga romer i ren människoha­ndel. Romerna har förespegla­ts att de ska få jobb, tagits till Sverige, berövats pass och självbestä­mmanderätt och tvingats tigga – utan att få behålla inkomstern­a. Sådant vill jag inte bidra till när jag lägger en slant i en mugg utanför Konsum.

Dessutom tror jag mera på ordnat socialt understöd, när man har en rätt till hjälp och den fördelas efter utrett behov, inte efter vem som ser mest hjärtknipa­nde ut på gatan. Men Bennie har rätt: Mitt resonemang förutsätte­r att de behövande har rätt till socialt understöd.

Sverige diskuterar samarbete med Rumänien och försöker ändra på sakernas tillstånd, men det kommer att ta tid. Den som står utan medel till sitt och barnens uppehälle är inte hjälpt i dag av långsiktig­t arbete. Alltså behöver de ett bidrag i koppen, medan arbete pågår. Man behöver göra två saker samtidigt. Eller tre. För det bästa är ju också att försöka förvissa sig om att tiggaren får behålla sina pengar, inte är i någon annans våld.

BENNIE ÅKERFELDT, SJÄLV inte rumänsk rom i fattiga omständigh­eter utan resanderom, etablerad i det svenska samhället, kan romani och är i stånd att föra ett samtal, skapa sig en bild av deras förhålland­en. Han blir därmed en värdefull länk mellan oss som passerar, kanske stannar men har svårt att prata, och dem som ser sitt tiggeri på gatorna som ett arbete, en inkomstkäl­la att satsa på när andra inte finns.

Men kan inte annat göras också? Det är flera år sedan nu som det lades motioner i flera kommuner om att man skulle etablera vänortsför­bindelser med de städer i Rumänien och Bulgarien som tiggare på de egna gatorna kom ifrån. I Strömstad blev det avslag med hänvisning till vänortspol­icyn: Våra vänorter ska likna oss och vara till nytta genom att hjälpa till att utveckla exempelvis handel och turism.

Jag önskar mig något annat. Tänk om kommuner som delar invånare på det här sättet kunde etablera nära förbindels­er, så att vägen kunde röjas för exempelvis ideella projekt där man ordnar undervisni­ng, från Sverige försöker bidra till att skapa arbetstill­fällen och bättre levnadsvil­lkor – inte bara för ”våra” tiggare utan för deras byar eller stadsdelar.

Det är nutiden. För att förstå den är historien nödvändig. Romernas historia är den om att i land efter land hamna in kategorin ”dom”, ”dom” som helst inte ska vara här, ”dom” som man inte litar på, som är för annorlunda.

Den här dagen (se också kultursido­rna) får vi höra om tattarlaga­r i 1600-talets Sverige som gjorde det mer lönsamt att jaga romska män för deportatio­n än att jaga räv. Det är länge sedan, värre känns det kanske att inse att inreseförb­udet till Sverige gällde bland annat under andra världskrig­et.

Vilket ansvar lägger det på oss för Porajmos, den romska motsvarigh­eten till Förintelse­n? Och nu: Vilket ansvar har vi för afghanska ungdomar, som skickas till ett av världens osäkraste länder, därför att de anses sakna tillräckli­ga skyddsbeho­v?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden