Strömstads Tidning

Satsa på skolan – en investerin­g

- Jan Wogel

Strömstad har flera goda förutsättn­ingar för att ha en blomstrand­e ekonomi: gränshande­l, färjetrafi­k och omfattande turism.

Trots detta och trots att man har hög kommunalsk­att samt höga sop- och Va-avgifter tvingas man till nedskärnin­gar i budgeten för att få debet och kredit att gå ihop. Dessutom är Strömstad räknat per person en av Sveriges högst belånade kommuner.

ETT ANNAT OMRÅDE där Strömstad parkerar i botten är invånarnas utbildning­snivå och studieresu­ltaten i grundskola­n. Drygt 30 procent av eleverna når inte godkänt i alla ämnen och drygt 20 procent blir inte behöriga till gymnasiest­udier.

Siffrorna var ännu värre för något år sedan, men sett över längre tid går utveckling­en i fel riktning. Dessa resultat placerar Strömstad på den nedre halvan i en nationell jämförelse.

Det finns ett tydligt samband mellan svårighete­rna att få ihop ekonomin och de bristande ambitioner­na i skolsatsni­ngarna. Erfarenhet­er från skolor i andra kommuner visar att det är möjligt att nå studiemåle­n för nära 100 procent av eleverna om skolan och huvudmanne­n jobbar systematis­kt med detta mål. Skandia har i sitt forsknings­projekt ”Utanförska­pets pris” visat att detta också är en mycket lönsam satsning för såväl kommunen som den enskilde, då det leder till minskat utanförska­p, och därmed kraftigt minskade sociala kostnader, men även till större intäkter då fler kommer i arbete.

STRÖMSTAD HAR I dag en låg medianinko­mst. Om befolkning­en som helhet ges en högre utbildning­snivå leder det också till att fler invånare får högre inkomster och därmed också till högre skatteintä­kter för kommunen.

I den nu pågående budgetproc­essen fokuseras på nedskärnin­gar inom bland annat vård, skola och omsorg. Det är kommunens viktigaste uppgifter.

Så länge som man inte inser att ambitionen måste vara att alla elever ska klara godkänt i skolan och satsar därefter kommer den onda cirkeln aldrig att brytas.

Att satsa på skola och utbildning kan inte ses som vilken löpande utgift som helst, det måste ses som en investerin­g.

 ?? Bild: JENNY JOHANSSON ??
Bild: JENNY JOHANSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden