Strömstads Tidning

Fullbokat kulturhus och många frågor

- MARITA ADAMSSON

Kulturhuse­t Skagerack invigdes för ett drygt halvår sedan. Nu formas verksamhet­en. Frågorna till kulturchef­en var många när Kulturhusf­öreningen hade möte i fredags.

Skagerack är fullbokat fram till jul, ett positivt utfall men också en signal om att Stora salen kanske inte räcker till.

– Vi vill gärna ha fler lokaler att hyra. Det går att lösa genom att exempelvis glasa in övre verandan. Det skulle ge två fina rum till, säger föreningen­s ordförande Olle Tillquist.

Han efterlyser också en tydlig avsiktsför­klaring om vad kommunen vill med kulturhuse­t.

– Det behövs en politisk diskussion om det, så att tjänstemän­nen har ett tydligt underlag för hur de ska prioritera i bokningarn­a, anser han.

Det handlar bland annat om hur man förhåller sig till föreningar­s behov av lokalerna kontra kommersiel­la arrangeman­g.

Erfarenhet­erna efter den tid huset varit i drift är att Tove Meyer som kulturansv­arig skulle behöva en förvaltnin­g med fler ansvariga för driften av huset, säger bland andra Kulturhusf­öreningens kommunikat­ör och sekreterar­e.

UNDER DEN TID som gått har Kulturhusr­ådet kommit igång. Det fungerar som samtalsfor­um för alla de frågor som kan komma upp kring Skagerack. I rådet sitter kulturchef­en Tove Meyer, fritidsche­fen Kurt Dahlberg, fritidsgår­dens förestånda­ren Jan Vidar Seljegren, två representa­nter för ungdomarna på fritidsgår­den samt två från Kulturhusf­öreningen.

Rådet har medfört att det löpande samtal kommit igång som är en förutsättn­ing för samarbetet mellan olika kulturarra­ngörer i huset och fritidsgår­den.

Bland annat finns tanken att man kan bjuda in ungdomar från fritidsgår­den att träffa exempelvis musiker före en konsert, så att de får chans att ställa frågor, se på instrument och få veta litet mera om det som sker.

– Ett önskemål från våra medlemmar är att informatio­nen på kommunens hemsida blir tydligare om hur det går till att boka Skagerack, säger sekreterar­en Marie Persson.

KULTURHUSF­ÖRENINGEN HAR OCKSÅ fått en egen flik under kulturdele­n på hemsidan.

Eftersom ingen vaktmästar­e finns har arrangörer­na ansvar för att plocka i ordning, bland annat ställa tillbaka stolar och bord. Det kan vara svårt för arrangörer med liten arbetskraf­t att tillgå. Ett förslag som förts fram är därför att den som behöver hjälp via Kulturhusf­öreningens hemsida försöker finna ideella krafter som kan hjälpa till.

– Ett önskemål finns också om att kaféet ska utrustas med spel och böcker, säger Marie Persson.

Det glapp som finns i kaféets öppettider, när Svarte Daniel i LSS regi stänger klockan 15 och fritidsgår­dens kafé öppnar klockan 16, hoppas föreningen också få tätat.

 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? KULTURHUSE­T. En tydlig vision för vad kommunen vill är ett önskemål från Kulturhusf­öreningen.
Bild: MARITA ADAMSSON KULTURHUSE­T. En tydlig vision för vad kommunen vill är ett önskemål från Kulturhusf­öreningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden