Strömstads Tidning

Förbjuder uthyrning av hus

Nu blir det uthyrnings­förbud på det närmast obeboeliga huset som Monika Andreassen och hennes son Tom Skilbred hyr på Högstad i Skeetrakte­n.

- JAKOB SIMONSON

Nu sätter kommunen ner foten i fråga om det närmast obeboeliga huset i Högstad, som Monika Andreassen och hennes son hyr. Fastighets­ägaren får uthyrnings­förbud från mitten av januari.

”Det är bra att han får förbud att hyra ut, det tycker jag kommunen gör rätt i. Problemet är att vi inte har någonstans att ta vägen, och det är väldigt kort varsel.”

TOM SKILBRED

Tom Skilbred bor i huset tillsamman­s med sin mamma Monika Andreassen. De har bott i huset i Högstad utanför Skee sedan 2013, tidigare med Monikas andre son Marius som nu flyttat till Tanum. Men huset är, som STNB berättade om 18/10, fullt med svartmögel, hyresgäste­rna dras med sjukdomar och vintertid har de stora problem med kyla och möss.

Nu kommer deras hyresvärd, Kjell Haave, att beläggas med uthyrnings­förbud av kommunen. Senast den 16 januari ska hyresgäste­rna vara utflyttade.

– Det är bra att han får förbud att hyra ut, det tycker jag kommunen gör rätt i. Problemet är att vi inte har någonstans att ta vägen, och det är väldigt kort varsel, säger Tom Skilbred. Kan Hyresgästf­öreningen göra något för er?

– De har hjälpt oss gentemot hyresvärde­n, men de hjälper oss inte med nytt boende. Så vi sitter i en besvärlig sits.

Karin Alexanders­son, miljö- och hälsoskydd­sinspektör vid Strömstads kommun, bekräftar att förvaltnin­gen har för avsikt att besluta om uthyrnings­förbud.

– Ja, det gjordes en besiktning av Anticimex för några veckor sedan som visar att huset är i väldigt dåligt skick. Det finns sådana brister att uthyrning bör upphöra.

Uthyrninge­n av huset ska upphöra senast den 16 januari, säger Karin Alexanders­son.

– Vi har bedömt att det här huset inte ska hyras ut. Jag inväntar ett yttrande från fastighets­ägaren, men rapporten visar att det är såpass omfattande åtgärder som behöver göras att jag har svårt att se att han skulle kunna åtgärda det på så kort tid. Det hans yttrande skulle kunna påverka är tiden då uthyrninge­n ska upphöra.

DET ÄR ETT delegation­sbeslut, vilket innebär att förvaltnin­gen fattar beslutet utan att behöva gå via miljö- och byggnämnde­n.

Strömstads Tidning får tag i hyresvärde­n Kjell Haave på telefon på fredagen. När han får veta att det är tidningen som vill ställa frågor till honom om huset i Högstad avslutar han snabbt samtalet.

– Är det från Strömstads Tidning? Då får du ha en fortsatt god dag. Jag har inte mer att säga i det här ärendet. Varför har du inte gjort den nödvändiga saneringen av huset?

Klick. Kjell Haave lägger på luren.

Nu är frågan vart hyresgäste­rna ska ta vägen efter den 16 januari, då uthyrnings­förbudet träder i kraft.

– Vi hoppas hitta något nytt och har satt in annonser både i tidningen och på internet, men ingen har hört av sig än, säger Tom Skilbred.

 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ?? SORGLIGT SKICK. Hyresvärde­n har fått många chanser att åtgärda problemen i huset. Men nu får han uthyrnings­förbud. Monika Andreassen vid ett av de mögliga fönstren.
Bild: JAKOB SIMONSON SORGLIGT SKICK. Hyresvärde­n har fått många chanser att åtgärda problemen i huset. Men nu får han uthyrnings­förbud. Monika Andreassen vid ett av de mögliga fönstren.
 ??  ?? KYLA, MÖSS OCH MÖGEL. Monika Andreassen och hennes son Tom Skilbred på vinden, som läcker som ett såll.
KYLA, MÖSS OCH MÖGEL. Monika Andreassen och hennes son Tom Skilbred på vinden, som läcker som ett såll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden