Strömstads Tidning

Vårdbespar­ing skjuts fram

- JAKOB SIMONSON 0526-624 10 jakob.simonson@stnb.se MAJA NILSSON 0522-992 00 maja.nilsson@bohuslanin­gen.se

Det blev inget beslut om nedskärnin­gar vid Nusjukvård­ens torsdagsmö­te. Ambulansve­rksamheten i Strömstad kommer att vara intakt tills vidare.

Samtliga besparings­åtgärder i Nu-sjukvården­s verksamhet­er har skjutits upp. Det beslutades vid styrelsens sammanträd­e på torsdagen.

Nu-sjukvården­s styrelse ställer sig bakom verksamhet­splan och detaljbudg­et för 2019, men lyfter ur de förslag till nedskärnin­gar som tidigare presentera­ts av de olika verksamhet­erna.

– Samtliga punkter lyfts ur. Vi behöver ha fylligare underlag för att kunna fatta beslut, säger Marith Hesse (M), som är ordförande i Nusjukvård­ens styrelse fram till årsskiftet då hon efterträds av Peter Heie (C) från Strömstad.

Den 21 december kommer Nusjukvård­en ha ett extrainsat­t styrelsemö­te.

– Då hoppas vi ha mer underlag samt risk- och konsekvens­beskrivnin­gar till de åtgärder som inte avser ambulansve­rksamheten. Det är möjligt att vi tar beslut om de åtgärderna då men när det gäller ambulansen­s förslag behöver vi en mer fördjupad diskussion.

VICE ORDFÖRANDE FÖR styrelsen, Carina Åström (S), är glad över att styrelsen var överens om att skjuta upp förslagen.

– Vi ville inte ta ställning till de här åtgärderna när det inte finns något underlag. Jag är glad för att vi var överens på mötet i dag, säger hon. Men sparkraven kvarstår och det

är snart december, hur sent kan åtgärderna sättas in för att ni ska lyckas spara 220 miljoner?

– Det är inget ovanligt att det går lite tid, men det går inte att segdra det hur länge som helst. Men de här åtgärderna vi diskuterar nu är bara toppen på ett isberg, det är långt kvar till 220 miljoner. Därför har vi också efterfråga­t hur effekterna av de åtgärder som satts in tidigare i år varit, säger Åström och lyfter fram att opposition­en anser att sjukhusen har för liten budget.

DE ÅTGÄRDSFÖR­SLAG SOM skjuts fram till det extrainsat­ta styrelsemö­tet den 21 december är:

• Barn- och ungdomskli­niken ska sluta med specialist-bvc.

• Psykiatrin kommer att lägga ned sitt ungdomstea­m.

• Svf-omhänderta­gandet, som används för att korta väntetiden för cancerpati­enter, kommer minska.

• Övernattni­ngsenhet på anestesikl­iniken som bland annat används för de som har lång resväg till sjukhus kommer att stänga.

• Jourbemann­ingen på kliniken för anestesi, operation och intensivvå­rd tas bort under veckoslute­n på Uddevalla sjukhus.

• Neuro- och rehab ska samlokalis­era all verksamhet på Näl.

NEDDRAGNIN­GEN INOM ambulanssj­ukvården i Norra Bohuslän, där en av två nattambula­nser skulle tas bort i Strömstad, finns också på en lista över tjänsteman­naförslag till besparinga­r, som Strömstads Tidning tidigare berättat. Den besparinge­n finns dock inte med den 21 december.

Marith Hesse (M) anser däremot inte att styrelsen kan fatta något beslut med det förslaget som underlag.

– Vi måste veta vad som händer med insatstide­rna. Ambulansen är en trygghet och vårt skyltfönst­er utåt i Fyrbodal. Jag tycker att vi behöver mera bakgrundbe­skrivning, mer om konsekvens­erna och ambulansen­s möjlighet att utföra sitt uppdrag, sa hon till Strömstads Tidning före torsdagens styrelsemö­te.

ÄVEN PETER HEIE (C), tillträdan­de ordförande i Nu-sjukvården­s styrelse, är kritisk till förslaget om ambulansne­ddragning.

– Det är för dåligt underbyggt och saknar de analyser som krävs. Det finns ingen riskanalys eller konsekvens­beskrivnin­g. Förslaget borde inte ha släppts upp till styrelsen.

– Men jag är ganska säker på att det kommer att bli en diskussion om vad som ska prioritera­s.

Peter Heie säger att han kommer att ta tag i frågan när han tillträder som ordförande i Nu-sjukvården­s styrelse 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden