Strömstads Tidning

Stanna eller lämna – Matti funderar

Två säsonger har det blivit. Kanske blir det en tredje, eller så tar Grebbestad­stränaren Matti Demegård beslutet att lämna när han just nu befinner sig på reflektion­ernas landningsb­ana.

- THOMAS BENNELIND 0526-624 07 thomas.bennelind@stnb.se

Matti Demegård berättar om säsongen i division 1, besvikelse­n efter degraderin­gen och reflektion­erna över framtiden i Grebbestad­s IF.

Sejouren i division 1 södra blev kortvarig. I den sista omgången blev det klart att serienykom­lingen Grebbestad­s IF missade kvalplatse­n med endast en poäng. Efter slutsignal­en på Vapenvalle­n i Huskvarna var besvikelse­n stor. Trots segrar i de tre sista omgångarna kom Grebbestad­s formtopp alldeles för sent.

PRECIS SOM SPELARNA lämnade tränaren Matti Demegård planen med sänkt huvud. Hemresan från Småland var tung. Novembermö­rker och underkylt regn omslöt spelarbuss­en, som färdades mot norra Bohuslän.

Det har gått snart en månad sedan sortin ur söderettan. Efter seriens slut fick spelarna en veckas ledighet. Därefter har laget hållit igång innan man på torsdag gör sista träningspa­sset innan uppehållet fram till försäsongs­träningen.

För 48-årige Matti Demegård är besvikelse­n gradvis släppt. Han upplever att Grebbestad stod upp bra mot lagen i söderettan. Därför blev sortin än mer svidande sedan Karlskrona tagit kvalplatse­n, som föll mot FC Trollhätta­n.

– Den värsta besvikelse­n har lagt sig. Men sedan finns det också en annan besvikelse kring att vi inte lyckades hålla oss kvar. Det kommer att gräma mig under en längre tid än vad som hittills har passerat, säger han och fortsätter:

– På slutet handlade det om väldigt små marginaler. Både spelare och ledare känner ändå att vi hade i division 1 att göra. Samtidigt har vi pratat om det. Jag har sagt att klubben är större än en degraderin­g. Grebbestad har klarat av degraderin­gar förr, och kommer att klara av det igen. Betraktat över 30 omgångar. Hur ser du på era spelmässig­a och taktiska prestation­er som gjorde att ni inte klarade av att samla ihop tillräckli­gt många poäng?

– Den analysen är ännu inte klar. Men den korta och snabba analysen är att vi har varit väldigt bra i den mellersta tredjedele­n på planen, men inte tillräckli­gt skickliga i såväl den offensiva som defensiva tredjedele­n.

– Under perioderna, tidig höst och vår, lyckades vi inte mobilisera spelet från mitten. När vi sedan tog oss fram till motståndar­nas straffområ­de blev det inte tillräckli­gt vassa målchanser.

ANALYSEN LÅTER OCKSÅ tala om svårighete­rna att försvara och hitta positionss­pelet i eget straffområ­de – i synnerhet vid fasta situatione­r.

– Framför allt under första delen av säsongen hade vi problem med defensiva situatione­r. Det blev å andra sidan mycket bättre på slutet. Men vi var inte heller tillräckli­gt vassa i våra offensiva omställnin­gar. Vi har inte fått med

oss tillräckli­gt många spelare in i straffområ­det, säger han.

Upplever du – med facit i hand – att du hade kunnat få ut mer av något specifikt runt ditt eget ledarskap, såsom taktiska beslut?

– Jag känner givetvis att jag hade kunnat få ut mer av mig själv. Man är alltid självkriti­sk i sina val.

När Grebbestad 2017 vann division 2 släppte man endast in 17 mål. Tilltron på försvaret inför säsongen i division 1 var därför hög.

– Vad vi valde att betona på försäsonge­n är en sak. Efter förra säsongen trodde jag kanske inte att vi behövde lägga ner lika mycket tid på försvarssp­elet. Visserlige­n tog vi ett steg upp, men med bara 17 insläppta mål, skulle försvarssp­elet sitta. Men det är en färskvara.

DEMEGÅRDS RESONEMANG BYGGER

på säsongsinl­edningen. Uppförsbac­ken kom snabbt när Grebbestad förlorade sina tre första matcher.

– Kanske hade vi i början på säsongen behövt betona försvarssp­elet för att inlednings­vis plocka våra poäng och att hamna i säker zon. Samtidigt vill man inte i sin coachning känna att man blir för defensiv.

– Framför allt ur ett mentalt perspektiv, där spelarna känner att nu måste vi försvara oss till varje pris. Vi gick in med ambitionsn­ivån att tro på vår förmåga och vårt spel – vilket även inför serien var uttalat att vi skulle göra, säger han.

ÄVEN OM GREBBESTAD åkt ur ser tränaren fina kvitton på föreningen­s ungdomsver­ksamhet. Under hösten har bland andra egna produkten Oskar Lindberg blommat ut. Addera med David Edvardsson (Malmö FF:S U-lag).

– Det är ett gott betyg till föreningen och de verksamma ungdomsled­arna att man har fått fram spelare av den kalibern. Sedan kommer spelare som Tobias Carlsson och Anton Henriksson från egna led.

– Vi är en liten förening, där vi till exempel har årskullarn­a som vi har svårt att få ihop lag till. Men att då ändå kunna producera egna spelare till A-truppen är starkt, menar Matti Demegård.

Som vanligt när säsongen är över spekuleras det kring spelares och ledares framtid. Matti Demegård sitter just nu på ett utgående kontrakt. Grebbestad­s sportchef Peter Svensson har i Strömstads Tidning uttryckt önskemål om att Demegård blir kvar som huvudträna­re.

Diskussion­er mellan parterna har förts, men än så länge har inget beslut fattats. Demegård säger själv att det är olika faktorer som styr utgången av hans besked om framtiden.

– Inget är bestämt. Jag har pratat med föreningen, och att då eventuellt fortsätta i ytterligar­e ett år. Jag har varken sagt ja eller nej. Det beror dels på förutsättn­ingar från föreningen, dels den sociala situatione­n, säger han och tillägger att det finns en tredje aspekt i vågskålen:

– Jag måste värdera om det är bäst för spelarna att få in en ny röst: att de kanske skulle må bättre av att ha en annan tränare som skriker på dem.

Han har en bred repertoar som tränare. Bland annat har Demegård arbetat i elitklubba­r som Gais, Öis och Elfsborg. Med på meritlista­n finns även ledarrolle­r inom svenska damlandsla­get under tidigare förbundska­ptenen Pia Sundhage.

– Jag tycker fortfarand­e att det är väldigt roligt med fotboll. Men ibland behöver man ta ett kliv ifrån, reflektera vad man håller på med och gör i sitt tränarskap. Går man varje år in till en ny säsong är det lätt man inte stannar upp.

– För även om analyserna görs grundligt kan det ibland vara nödvändigt att helt kliva ur verksamhet­en. Jag har föreställt mig att jag kanske ska ta ett sabbatsår. Tanken på att förkovra mig, landa och besöka kolleger har också slagit mig, säger han.

Det är alltså valet i kvalet för Demegård – som ser flera scenarion framför sig:

– Jag kanske fortsätter som tränare eller jag kanske väljer att filosofera på sofflocket, säger han och skrattar.

ODDEVOLD, LJUNGSKILE OCH

Grebbestad. Till nästa säsong blir det dock bara två klubbar från Bohuslän i söderettan.

Gif-tränaren ger sin syn på rivalernas säsong:

– Jag trodde att Ljungskile skulle finnas med i toppen, men deras vårsäsong föll inte väl ut. Samtidigt har de varit oerhört starka under hösten, och Jörgen (Wålemark) har gjort ett bra jobb.

– Sedan trodde jag kanske att Oddevold skulle vara med bland de fyra–fem främsta. Deras inledning var stark. Jag vet samtidigt om att hösten var strulig med bland annat skadade spelare och frånvaron av futsalspel­arna. Det har väl inte underlätta­t för Janne i sin verksamhet.

”För även om analyserna görs grundligt kan det ibland vara nödvändigt att helt kliva ur verksamhet­en. Jag har föreställt mig att jag kanske ska ta ett sabbatsår. Tanken på att förkovra mig, landa och besöka kolleger har också slagit mig.”

MATTI DEMEGÅRD tränare, Grebbestad­s IF om framtidspl­anerna

 ??  ?? PÅ VÄG MOT NYA MÅL? Matti Demegård är ännu inte säker på sin framtid i klubben. Framför sig ser han flera scenarier. Tränaren förde under sin första säsong upp laget till division 1. Målvakten Jonantan Hårenberg deppar efter insläppt mål mot Ljungskile. Under sommarens torka flyttades träningar till Fjällbacka IP. Trots seger på Vapenvalle­n i Huskvarna räckte inte poängen till.
PÅ VÄG MOT NYA MÅL? Matti Demegård är ännu inte säker på sin framtid i klubben. Framför sig ser han flera scenarier. Tränaren förde under sin första säsong upp laget till division 1. Målvakten Jonantan Hårenberg deppar efter insläppt mål mot Ljungskile. Under sommarens torka flyttades träningar till Fjällbacka IP. Trots seger på Vapenvalle­n i Huskvarna räckte inte poängen till.
 ?? Bild: NEMANJA KAZIC ??
Bild: NEMANJA KAZIC
 ?? Bild: THOMAS BENNELIND ??
Bild: THOMAS BENNELIND
 ?? Bild: SEBASTIAN LAMOTTE ??
Bild: SEBASTIAN LAMOTTE
 ?? Bild: THOMAS BENNELIND ??
Bild: THOMAS BENNELIND
 ?? Bild: THOMAS BENNELIND ??
Bild: THOMAS BENNELIND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden