Strömstads Tidning

Älgens framfart ska begränsas

- TT

Älgen orsakar för stora skador i svenska skogar och är inblandad i för många trafikolyc­kor. Nu vill Naturvårds­verket ta ett större grepp över älgförvalt­ningen.

En stor förklaring till att läget ser ut som det gör i dag är att det inte skjuts tillräckli­gt många djur under älgjakten, enligt Naturvårds­verket.

– Nu ligger man på cirka 85 procent av det tilldelade. Det är väldigt få områden som skjuter de älgar som man har tänkt, säger Carl-johan Lindström, vilthandlä­ggare vid Naturvårds­verket.

Naturvårds­verket har tagit fram en rapport med flera åtgärder för en bättre älgförvalt­ning.

– En stor skillnad är att vi presentera­r målnivåer som är ur samhällets perspektiv när det gäller vilka skadenivåe­r vi kan tillåta.

Målen ska vara stöd för den lokala förvaltnin­gen. Från och med nästa år ska Naturvårds­verket årligen följa upp och analysera hur de uppnås. De områden som inte uppnår målen kommer att erbjudas stöd.

För att öka fodertillg­ången för älgen är det även viktigt att markägare tar ett ansvar och föryngrar med tall, säger Carl-johan Lindström.

Under 2019 ska även verket ta fram en nationell förvaltnin­gsplan för älg och kronhjort.

Svenska Jägareförb­undet vill inte se en nationell styrning över älgförvalt­ningen. Förbundet säger att älgstammen har minskat de senaste åren, samtidigt som skogsskado­rna ökat.

 ?? Bild: LARS PEHRSON/TT ?? ORSAKAR SKADOR I SKOGEN. Naturvårds­verket vill att det skjuts fler älgar.
Bild: LARS PEHRSON/TT ORSAKAR SKADOR I SKOGEN. Naturvårds­verket vill att det skjuts fler älgar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden