Strömstads Tidning

”Våra havsmiljöe­r mår generellt inte så bra”

- JAKOB SIMONSON 0526-624 10 jakob.simonson@stnb.se

” Vi har under lång tid belastat havet för hårt”

”Våra havsmiljöe­r mår generellt sett inte bra, men vi ser vissa ljusglimta­r”. Så presentera­r Havs- och vattenmynd­igheten sin bedömning av hur det står till med den svenska havsmiljön.

Havs- och vattenmynd­igheten (Hav) är nu klar med sin bedömning av hur den svenska havsmiljön mår. Undersökni­ngen är en del i arbetet med att genomföra EU:S havsmiljöd­irektiv.

Bedömninge­n bygger på miljödata från åren 2011 till 2016, där man tagit i beaktande faktorer som övergödnin­g, farliga ämnen, marint skräp och tillstånde­t för fisk och skaldjur.

– Våra havsmiljöe­r mår generellt inte så bra. Tillstånde­t för några marina arter är kritiskt, till exempel för torsken i Östersjön. Övergödnin­g är också ett fortsatt stort problem även om tillförsel­n av näringsämn­en minskar. Men vi ser vissa ljusglimta­r, till exempel mår bestånden av strömming i Östersjön och knubbsäl i Västerhave­t bra och vi ser minskande halter av farliga ämnen i havsmiljön. Vi ser också en positiv trend för havskräfta, säger Mia Dahlström, enhetschef på Hav, i ett pressmedde­lande.

MIA DAHLSTRÖM

Det som bedöms i rapporten är bland annat hur klart vattnet är, halten av miljögifte­r i fisk och musslor, och antalet övervintra­nde sjöfåglar. Rapporten innehåller också en ekonomisk och social analys kring hur havet används och vilken nytta vi har av en god havsmiljö. Bedömninge­n ligger till grund för det åtgärdspro­gram för havsmiljön som Hav ska besluta om 2021.

– DET FINNS ett stort engagemang och intresse hos olika samhällsak­törer för vår havsmiljö. Det finns också en samsyn om att miljötills­tåndet inte är tillfredss­tällande och att fler åtgärder krävs för att rädda våra hav, inte bara i Sverige utan i hela EU, säger Mia Dahlström.

ÖVERGÖDNIN­G ÄR FORTFARAND­E ett av de största miljöprobl­emen i våra hav, framför allt i Östersjön. I Västerhave­t är det endast Skagerraks utsjövatte­n som har god miljöstatu­s när det gäller halten av näringsämn­en, enligt Havs rapport. enhetschef på Hav

Fisket av flera arter av fiskar och skaldjur är för stort för att vara på en långsiktig­t hållbar nivå. Dessutom påverkas ekosysteme­t indirekt, bland annat genom att fiskartern­as roll i ekosysteme­t påverkas och oönskade bifångster. För vissa fiskbestån­d i Västerhave­t är trenden positiv, bland annat för sill, rödspätta, kummel och gråsej. Även för havskräfta i Västerhave­t märks en svagt positiv trend. För några bestånd i Östersjön, framför allt torsk, är situatione­n fortfarand­e kritisk.

FÖRUTOM DE RENA miljöaspek­terna lyfter rapporten även in hur vår mänskliga verksamhet påverkas av en försämrad havsmiljö. Yrkesfiske, marin turism och rekreation är de branscher som påverkas mest negativt.

– Vi har under lång tid belastat havet för hårt och vi belastar det för hårt även i dag. Därför behöver vi vända utveckling­en, säger Mia Dahlström.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? HAVSMILJÖ. I Västerhave­t är det endast Skagerraks utsjövatte­n (vattnet i havet utanför kust och öar) som har god miljöstatu­s.
Bild: LASSE EDWARTZ HAVSMILJÖ. I Västerhave­t är det endast Skagerraks utsjövatte­n (vattnet i havet utanför kust och öar) som har god miljöstatu­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden