Strömstads Tidning

Florida – väst utmanar öst

RESOR: MÄNGDER AV OASER I UPPSTICKAR­EN TAMPA

- MALIN HEFVELIN/TT

Tampa har på allvar tagit upp kampen om den stora turistströ­mmen till Miami. Här erbjuds storstad med kreativ och lekfull matkultur och strandpara­dis med subtropisk­a paradisöar, på en och samma resa.

Låt oss slå fast en sak från början; ingen kan kalla Tampa för en vacker stad. I centrum har moderna skyskrapor staplats bredvid varandra utan inblandnin­g av något skönhetsrå­d, och gatorna är gjorda för biltrafik. Punkt slut. Med det sagt finns här ändå mängder av små oaser och fickor av skönhet, och njutning. Bara man vet vart man ska leta.

Under en cykeltur längs strandprom­enaden Bayshore boulevard råkar vi på flera av dem. Förutom bukten själv, där delfiner och manatees (sjökor) är en vanlig syn, passerar vi det iögonfalla­nde Tampa Bay Hotel. Med sin röda fasad och kupolprydd­a torn var detta Floridas lyxigaste hotell i slutet av 1800-talet. I dag inhyser byggnaden Tampas universite­t. Här finns också ett museum till järnvägsma­gnaten Henry B Plants ära. I det som tidigare var hotellets stall ligger nu Oxford Exchange, en behaglig samlingspl­ats med bokaffär, kafé, designstud­io och en brunchrest­aurang med stoppade skinnfåtöl­jer att sjunka ned i.

År efter år röstas Clearwater beach fram till USA:S bästa strand. När man en gång låtit fötterna gräva sig ned i den kritvita sanden som sträcker ut sig åt alla håll kan man inte annat än att hålla med.

OMRÅDET TAMPA HEIGHTS var tidigare nedgånget, men har på senare år fått upprättels­e. I en gammal elstation ligger numera restaurang Ulele, uppkallad efter indianprin­sessan från Tocobagast­ammen vars livsöde påminner misstänkt mycket om Pocahontas. Vem som var originalet tvistar de lärde om.

På Ulele vill man lyfta maten som urinvånarn­a åt förr.

– Vi vill hylla bukten, de friska källorna och bergen som gav så rikligt med föda. Majs, bönor och pumpa, liksom lokalt kött och fisk är återkomman­de ingrediens­er, säger Keith Williamson som är chefskock på Ulele.

Vi äter friterade alligatorb­ollar, bläckfiskc­arpaccio med het sås och stekt okra med lime. Ostron har varit en stapelvara i området ända sedan Tocobagane­rnas tid. På Ulele serverar man dem på flera olika sätt, men kolgrillad­e med grönmögelo­st och vitlök är utan tvekan den mest populära varianten. Allt kommer visserlige­n med ketchup på sidan, men det får man bara ignorera.

Det har hänt oerhört mycket sedan restaurang­en startade för fem år sedan, menar Keith.

– Tampa formligen kryllar av innovativa restaurang­er och food trucks. Jag vet flera kända och duktiga kockar som letar lokaler här, säger han.

Det är tydligt att Tampa håller på att förändras och man vill lyfta fram regionens ursprung, historia och kultur.

Kvällen tillbringa­r vi på speakeasyb­aren Ciro´s. Det ligger beläget bakom en helt vanlig lägenhetsd­örr på första våningen i ett höghusområ­de i södra Tampa. Med rätt lösenord släpps du in av dörrvakten. Vi viskar ”chumbles”. Därefter blir vi hänförda av mixologern­as cocktailku­nnande, i en miljö inspirerad av 1920-talets förbudstid­sbarer, med hemliga små rum och sammetsdra­perier.

TROTS DEN BILFRÄMJAN­DE stadsplane­ringen är Tampa en gammal stad, åtminstone med amerikansk­a mått mätt. Redan på 1500-talet var området bebott. Det tog fart på riktigt när järnvägen drogs hit år 1880 och golfen muddrades för stora lastfartyg. Ungefär samtidigt kom kubanerna och slog sig ned i stadsdelen Ybor City. Området blev ”världens cigarrhuvu­dstad” med en större produktion än i Havanna innan maskinrull­ning, cigaretter och depression gjorde slut på storhetsti­den, några decennier senare.

I dag är Ybor ett populärt område med konstnärsa­teljéer, gaybarer och ett sjudande nattliv. På sjunde avenyn ligger cigarrbuti­ker vägg i vägg med tatuerings­salonger, restaurang­er och kuriosabut­iker. Hundratals vilda höns strövar fritt, ättlingar till de första kubanska immigrante­rnas medhavda matlådor. De har till och med ett eget instagramk­onto, #yborchicke­ns.

Det är också till Ybor man ska åka om man vill testa en äkta kubansk smörgås. Det menar i alla fall Tampaborna. Mackan sägs ha uppfunnits av tobaksmagn­aten Don Vicente för att korta fabriksarb­etarnas luncher. Kubansk skinka, italiensk salami, schweizero­st, judiska pickles och tysk senap på franskbröd ger oss en inblick i den smältdegel av nationer som Tampa var redan vid seklets början.

Ybor Citys mest kända etablissem­ang är Columbia, en av de där restaurang­erna som har en egen presentbut­ik vid utgången. Redan år 1903 slog man upp portarna, och är Floridas äldsta restaurang. Hit kommer man i generation­er och firar dop, födelsedag­ar och silverbröl­lop i de haciendain­spirerade rummen. Vid middagstid bjuds det på flamencosh­ow, men även en lunch är en upplevelse utöver det vanliga. Sangria och signatursa­llad mixas direkt vid bordet i en minishow. Det givna valet av lunch är givetvis en ”Cuban sandwich”.

ATT JÄMFÖRA TAMPA med strandstad­en Miami blir lite orättvist om man inte räknar med Clearwater beach. Så då gör vi det. Clearwater är en halvö med milslånga ständer, som uppgradera­r Tampa till en komplett semesterde­stination. I hamnen lyfter pelikaner och hägrar från broräcket för att kasta sig i vattnet med ett plask, innan de sveper upp igen med en fisk i näbben. Förutom att spana in kändisar – flera av dem knutna till scientolog­rörelsen som har ett stort centrum här – finns det också flera mikrobrygg­erier väl värda ett besök. År efter år röstas Clearwater beach fram till USA:S bästa strand. När man en gång låtit fötterna gräva sig ned i den kritvita sanden som sträcker ut sig åt alla håll kan man inte annat än att hålla med.

 ??  ??
 ??  ?? BÄST. Clearwater beach har flera år i rad utsetts till USA:S bästa strand.
BÄST. Clearwater beach har flera år i rad utsetts till USA:S bästa strand.
 ??  ?? KLASSISKT HAK. Speakeasyb­aren Ciro´s serverar cocktails i 1920-talsmiljö.
KLASSISKT HAK. Speakeasyb­aren Ciro´s serverar cocktails i 1920-talsmiljö.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden