Strömstads Tidning

Författark­väll med Ranelid

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

Tisdagskvä­llen går i böckernas tecken på Kulturhuse­t Skagerack. Tre namnkunnig­a nordiska författare kommer på besök: Björn Ranelid, Christina Hesselhold­t och Casper André Lugg.

Strömstad är sedan några tillbaka en av scenerna som ingår i organisati­onen Forum för poesi och prosa. Ett av deras stopp under hösten blir här – tisdag 4 december.

I sällskap är underrubri­ken på författark­vällen, där en svensk, en dansk och en norsk författare får föra ordet och läsa ur sina verk.

Björn Ranelid är det svenska namnet. Han har gästat Strömstad förut och är välkänd också som föredragsh­ållare. Han har vid det här laget också mer än 30 böcker bakom sig. I höst har han kommit ut med romanen Fantastisk­a kvinnor i vattentorn­et, som följer tre kvinnoöden knutna till nödbostäde­rna i ett ombyggt vattentorn i Malmö.

FRÅN DANMARK KOMMER Christina Hesselhold­t, romanförfa­ttare som skriver för både vuxna och barn. 2017 kom Sällskapet, en bok bestående av fyra kortromane­r, ut i svensk översättni­ng. Den har hyllats av kritikerna i såväl Sverige som Danmark. I centrum för berättelse­rna står en kvinna och personer i hennes närhet, som skildras vid olika tidpunkter och ur olika perspektiv.

CASPER ANDRÉ LUGG är norrman. Han är yngst i trion, född 1985, och debuterade senare än de bägge andra. Första boken, diktsamlin­gen Lite rekviem, kom 2011. I år kom hans femte bok, Tilgi det virkeliges blomstring. Också han har fått mycket ros av litteratur­kritikerna. Förra året fick han ett av de norska bokhandlar­nas stipendier.

 ?? Bild: ULF BLOMGREN ?? ÅTERKOMMER. Björn Ranelid var en av författarn­a på Spring Word Festival 2017.
Bild: ULF BLOMGREN ÅTERKOMMER. Björn Ranelid var en av författarn­a på Spring Word Festival 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden