Strömstads Tidning

En drottning och ett lik i Uddevalla

- MARIA LUNDBERG 0522-99000 marlun@bohuslanin­gen.se

För 300 år sedan stod inte bara Halden och Strömstad i händelsern­as centrum. Också i Uddevalla skedde stora saker. På tisdag kommer historiepr­ofessorn Dick Harrison till Uddevalla för att berätta om vintern 1718.

Då kom Karl XII:S liktåg till staden, där kungen balsamerad­es och hans syster Ulrika Eleonora lät utropa sig till Sveriges drottning på torget.

– Uddevalla stod en kort tid i centrum för Sveriges politik, vid ett avgörande vägskäl i svensk historia, säger han.

När professorn från Lund kommer till Bohusläns Museum är det för att berätta om vintern 1718, när Karl XII är död och hans syster Ulrika Eleonora utropas till ny regent på Uddevalla torg.

– Ulrika Eleonora blev utropad till drottning i Uddevalla, även om det inte var på exakt juridiskt giltiga grunder. Hon hade inte rättighete­n att utropa sig på det sätt som hon gjorde och hon ville bli arvsberätt­igad, vilket hon inte var, säger Dick Harrison.

Föredraget­s arrangörer är Carin Ramneskär och Maria Gustavsdot­ter, i samarbete med Studiefräm­jandet.

– Han kommer att berätta om vad som hände efter Karl XII:S död, om statskuppe­n i Uddevalla, som kallas fältriksda­g, och om hur det var här i Uddevalla efter Det Stora Nordiska kriget. Det var ju inte slut förrän 1721, säger Maria Gustavsdot­ter.

– Det är en stor symbolhänd­else. Det är slutet på stormaktst­iden och början på den svenska frihetstid­en och en av de stora politiska händelsern­a i Sveriges historia, säger Dick Harrison.

DAGEN EFTER HANS föreläsnin­g högtidligh­ålls 300-årsminnet av att Ulrika Eleonora utropades till drottning just i Uddevalla.

Det blir historiemi­ngel på Folkets hus, berättar arrangörer­na Ulrica Wallin och Maria Gustavsdot­ter, som tar tillfället i akt att också fästa uppmärksam­heten på andra starka kvinnor i Uddevalla.

– Vi uppmuntrar folk som kommer att bära något historiskt. Det kan vara något litet som en fjäder eller en brosch, och då skapar vi något tillsamman­s, säger Ulrica Wallin.

”Uddevalla stod en kort tid i centrum för Sveriges politik”

DICK HARRISON professor i historia vid Lunds Universite­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden