Strömstads Tidning

Böckerna i vårens bokcirklar

- MARITA ADAMSSON

Snart jul, men på biblioteke­t planeras för vårvintern­s bokcirkel. Det blir som i höstas, tre böcker som diskuteras vid två tillfällen var. Första sammankoms­ten blir 12 februari och ämnet är Elisabeth Åsbrinks Och i Wienerwald står träden kvar.

Boken belönades med Augustpris­et för bästa fackbok 2011 och har blivit omtalad för hur den lyft upp det svenska förhålland­et till nazismen.

Den bygger på den judiske pojken Ottos brev, som hans föräldrar skrev till honom sedan han 13 år gammal skickats till Sverige undan nazismens förföljels­er i hans hemstad Wien. Breven skildrar de hårdnande villkoren för Wiens judar och de sista kommer från koncentrat­ionslägret Theresiens­tadt.

Otto hamnade i Småland och blev god vän med en pojke vid namn Ingvar Kamprad. Inte minst paradoxen i denna vänskap och Kamprads medlemskap i en nazistisk organisati­on har blivit omdiskuter­ad.

OCKSÅ BOK NUMMER två har anknytning till andra världskrig­et. Guernseys litteratur- och potatisska­lssällskap av Mary Ann Shaffer och Annie Barrows utspelas i januari 1946, där författare­n Juliet Ashton ska börja skriva sin nästa bok. Ett brev från okänd man, hemmahöran­de på ön Guernsey som varit ockuperat av tyskarna, leder till kontakter med en bokcirkel där och till att Juliet Ashton reser till ön. Därmed förändras hela hennes liv. Den boken diskuteras första gången i Strömstad 26 februari.

Vårens tredje bok blir Alla floder flyter mot havet av Dorit Rabinyan, en berättelse om kärleken mellan en israelisk kvinna och en palestinsk man, med grund i författari­nnans eget liv. Romanen skildrar deras kärlek men också svårighete­rna när båda är präglade av sin historia och olika värderinga­r.

Boken prisbelöna­des och hyllades av kritikerna men ett och ett halvt år efter utgivninge­n ströks den av det israeliska utbildning­sdeparteme­ntet från läslistan för skolelever. Motivering­en var att ”intima relationer mellan judar och icke-judar, av stora delar av samhället ses som ett hot mot de separata identitete­rna”.

 ?? Bild: LISA IRVAL ?? ELISABETH ÅSBRINK. Första författare ut i vårvintern­s bokcirkels­diskussion­er på biblioteke­t.
Bild: LISA IRVAL ELISABETH ÅSBRINK. Första författare ut i vårvintern­s bokcirkels­diskussion­er på biblioteke­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden