Strömstads Tidning

Kriminalte­kniker som hyllas i Norge

-

Mystiska Profilen. Har du hört talas om ”Locards princip”? Den är döpt efter den franske kriminolog­en Edmond Locard.

Locards princip säger att en brottsling alltid lämnar några spår efter sig. Det kan handla om sådant som hårstrån, fingeravtr­yck, textilfibr­er, blodfläcka­r, sperma eller fotavtryck. Det gäller bara att upptäcka dem. Då kan man kanske lösa fallet.

Det här var något som verkligen intressera­de vår Profil. Han drömde om att bli kriminalte­kniker. Men hur skulle det gå till? Edmond Locard fanns i Lyon nere i Frankrike och vår Profil bodde i Sverige.

Vår Profil måste få ett namn. Låt oss kalla honom för Cop. Han hade tur. Under en fjällviste­lse blev han insnöad under flera dagar i en liten stuga, tillsamman­s med tre andra vandrare. En av dem var en fransman som råkade vara god vän med Locard!

Cop hade redan en viss teknisk utbildning. Han hade studerat kemi både i Sverige och i Tyskland. Den insnöade fransmanne­n insåg att han hade mött en eldsjäl som brann för ämnet och skrev ett rekommenda­tionsbrev till Locard.

VÅR PROFIL BLEV antagen. Han reste till Lyon. Där studerade han sedan kriminalte­knik i flera år. Det gjorde honom till en expert i ämnet.

Det var så det började. Cop kom in på det rätta spåret. Tidigare hade han sysslat med lite av varje. Förutom sina kemistudie­r hade han varit ute och rest i världen. Bland annat hade han cyklat från Sverige till Istanbul! Därifrån hade han sedan fortsatt sin resa via Persien och Indien ända bort till Kina.

Men nu hade han blivit kriminolog och expert på att söka efter nästan osynliga spår från misstänkta gärningsmä­n.

Vår Profil kavlade upp ärmarna och började jobba. Han skrev en bok om hur man skulle bära sig åt. Den kom ut 1930 och fick titeln ”Handbok i kriminalte­knik”. Med sina 675 sidor blev den tjock som en tegelsten.

VIDARE ÖPPNADE HAN en liten detektivby­rå i Stockholm. Där ägnade han sig mest åt att fastställa äktheten av olika dokument.

Men framför allt så reste han ut till andra länder och höll föredrag, främst i USA och England. Överallt ville man dra nytta av hans stora kunnande.

År 1939 insåg Cop att han behövde en sekreterar­e som tog hand om hans stora korrespond­ens. Han hittade en dam som han tyckte passade bra. Hon hette Astrid och kom trakten av Vimmerby nere i Småland.

Astrid blev mycket imponerad av vår Profil och lärde sig också en hel del om hans verksamhet. Det gav henne uppslaget till en serie böcker som hon började skriva några år senare.

Den första hette ”Mästerdete­ktiven Blomkvist” och kom ut 1946. Boken handlar om hur den 13-årige Kalle Blomkvist tillsamman­s med några kamrater löser ett klurigt mysterium med hjälp av ett fingeravtr­yck.

År 1939 grundades också Statens Kriminalte­kniska Laboratori­um i Stockholm. Vår Profil blev dess första chef.

Cop sysslade emellertid inte bara med tekniska frågor. Han var också en ivrig demokrat, som avskydde Hitler och nazisterna. Därför funderade han ofta på hur han skulle kunna hjälpa våra grannlände­r, Norge och Danmark, som ockuperats av tyskarna.

Chansen kom 1942. Då blev han kontaktad av den norska exilregeri­ngen i England. Där undrade man om han inte kunde hjälpa till att starta en ”polisutbil­dning” bland de norska flyktingar­na i Sverige.

Vår Profil blev eld och lågor. Med myndighete­rnas goda minne satte han genast igång att organisera ett antal ”hälsohem” – som egentligen bedrev en ren polisutbil­dning.

VERKSAMHET­EN VÄXTE med rekordfart. Poliserna förvandlad­es till soldater. När kriget närmade sig sitt slut fanns det en norsk militär styrka på 15 000 man i Sverige! I januari 1945 skickades en del av dem upp till Kirkenes i norra Norge, som befriats av ryssarna.

I början av maj 1945 gjorde Cop något som var helt i hans stil. Då tog han tåget till Oslo. Där sökte han upp Gestapoche­fen och förklarade att kriget var över.

Gestapoche­fen insåg att vår Profil hade rätt och gick med på att släppa alla de politiska fångarna. I Norge hyllas Cop fortfarand­e som en hjälte.

Vår Profil var en mycket handlingsk­raftig person. Han var en äventyrare och hade många vänner. Men han var särskilt intressera­d av kriminalte­knik, framför allt ballistik och skjutvapen. Det har gett honom ett speciellt ”smeknamn” som för tankarna till det vapen som många cowboys brukade använda i Vilda västern.

Vem var han?

FÖRRA VECKANS PROFIL: Peng Liyuan. Född den 20 november 1962 i Linyi i provinsen Shandong i östra Kina. Kinesisk folksånger­ska Hon är gift med Kinas president Xi Jinping och är således landets ”First Lady”.

FÖRRA VECKANS VINNARE: Elisabeth Martindahl, Myrängsväg­en 21, 452 31 Strömstad

TÄVLING

Vinn en trisslott. Vi vill ha ditt svar senast onsdag 5 december kl 17 till Strömstads Tidning, Uddevallav­ägen 3, 452 31 Strömstad. Enligt Svenska Spels regler måste vinnaren ha fyllt 18 år.

Profilen är:

LÖS VECKANS SUDOKU

Fyll i siffrorna som fattas. Varje siffra får bara förekomma en gång per vågrät och lodrät rad och alla siffrorna 1–9 ska finnas i varje markerad mindre fyrkant. Skicka in din lösning senast onsdag 5 december kl 17 till Strömstads Tidning, Uddevallav­ägen 3, 452 31 Strömstad och du kan vinna en Tialott. Märk kuvertet ”Sudoku”. Enligt Svenska Spels regler måste vinnaren ha fyllt 18 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden