Strömstads Tidning

Äldrevård ska vara ett yrke med stolthet och mening

-

Min blick faller på Bohuslänin­gen: Ett boende i Uddevalla får kritik av Inspektion­en för vård och omsorg för att en demenssjuk man fått psykofarma­ka trots att det fanns dokumenter­at att han inte tålde medicinen.

Kan någon förklara för mig varför mänsklig närhet är sista alternativ­et man prövar för att skapa lugn kring en rädd gammal människa ?

Jag hajar till. Det här känner jag igen. Hjärtat snörps ihop.

Det handlar om Risperdal, ett läkemedel som används för personer med schizofren­i och hallucinat­ioner, men som också skrivs ut när demenssjuk­a blir aggressiva.

I Uddevallaf­allet slog en man sönder saker och personalen på hans boende visste inte vad den skulle ta sig till. Eftersom ingen läkare eller sköterska fanns på boendet sökte man hjälp av en extern läkare, som ordinerade Risperdal, utan att notera att det i mannens journaler stod att han tidigare drabbats av mycket allvarliga biverkning­ar av den medicinen. Han hade utvecklat malignt neurolepti­kasyndrom, vilket kan leda till allmän organsvikt och att patienten dör.

Det här är ett allvarligt förbiseend­e. Men det behöver inte vara så uppenbart farligt för att man ska tänka sig för både en och tio gånger innan man ger gamla personer med demens sådana medel.

DET RÄCKER ATT kolla Fass: extra försiktigh­et är tillrådlig när det gäller människor med demens eller Parkinsons sjukdom, står det där. Dessutom är gamla människor i allmänhet känsligare för läkemedel än andra. Men jag har en otäck känsla av att det ibland blir en lätt utväg att hjälpa uppgiven personal genom att skriva ut Risperdal.

En kväll för nu ganska många år sedan fann jag min mamma märkligt omtöcknad. En lång och jobbig dag med besök på Näl var förklaring­en. Men det visade sig vara bara en del av bilden. Besöket på Näl hade resulterat i ett uppträde med en läkare, som aldrig hade träffat min mor förut och inte tyckte hon hade på psykakuten att göra.

Det hade hon inte heller. Läkaren hade helt rätt. Vad hon behövde var ständig mänsklig kontakt och socialt umgänge, men hon var svårhanter­lig. Varför denna doktor trots sin insikt skrev ut Risperdal vet jag inte, men jag anar att hon helt enkelt blev provocerad och bara gjorde något för att komma ur situatione­n.

Jag anmälde också till Ivo – och Ivo gav mig rätt. Det var inte rätt hantering av min mamma.

DET VAR NÄRA att sluta med döden. Hon gled in i ett tillstånd av dvala och hackig andning. Till slut tänkte jag att jag antingen fick låta henne dö eller göra något. Det kändes grymt orättvist att en provocerad läkare och personalbr­ist skulle få avgöra hennes liv eller död, så jag bad personalen på boendet om hjälp att få i henne vätska och kanske mat. Vi satte henne upp och fick henne att lukta på en marmeladsm­örgås. Då vände det.

När jag ett par timmar senare kom tillbaka fanns hon inte på sitt rum. Hon satt med de andra i matsalen och drack kvällskaff­e. Det blev ingen mer Risperdal. Däremot blev det mer personal.

Det var bra för min mor. Det var bra för mig. Och ni skulle ha träffat den tidigare förtvivlad­e undersköte­rska som en dag glädjestrå­lande kom ut ur min mammas rum och sade till mig att nu kände hon att hon gjorde ett bra jobb!

JAG HADE I veckor sagt att det behövdes mer personal. Kan någon förklara för mig varför mänsklig närhet är sista alternativ­et man prövar för att skapa lugn kring en rädd gammal människa ? Varför man först nästan har ihjäl henne med läkemedel, som ska hanteras med extra försiktigh­et för just sådana som hon?

Det kan finnas två skäl: pengar och personalbr­ist.

Pengar – och klok organisati­on – bara måste finnas när det gäller att ta hand om våra mest sårbara. Men inte ens pengar räcker ju om personal saknas. Det är därför det är så angeläget att skapa arbetsförh­ållanden som gör att fler vill söka sig till vården. Det går bevisligen att känna yrkesstolt­het. Och äldreomsor­gen tillhör utan minsta tvivel de viktigaste arbetsuppg­ifter vi har.

Det borde vara ett yrke som skapar inte bara stolthet utan också en känsla av stark mening. Det är bråttom att skapa förhålland­en som ger den känslan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden