Strömstads Tidning

Med nordiska ord

KULTUR: STORT INTRESSE FÖR SVENSKT-NORSKT-DANSKT FÖRFATTARM­ÖTE

- MARITA ADAMSSON

Kulturhuse­ts entréplan värms av marschalle­r och Stora Salen är fullsatt. Det är en sådan kväll när Skagerack gör riktigt skäl för benämninge­n” Strömstads­bornas vardagsrum”.

– De här tre författarn­a har något gemensamt. Jag tycker att de beskriver vardagliga ting så att man känner existentie­ll svindel, säger kultursamo­rdnare Tove Meyer och avslöjar att hon inspirerat­s till egna dikter efter att ha läst texter av kvällens gäster.

Först ut att ta plats i en av Skageracks blommiga fåtöljer i vårt vardagsrum är danska Christina Hesselhold­t, som läser ett stycke ur sin nya bok Sällskapet, med svensk text i storbild bakom.

Boken består av fyra kortromane­r och någon exakt uppfattnin­g om helheten hinner vi ju inte få, men att här blandas minnen och gestaltade relationer, berättade med en ibland framglimta­nde humor står klart.

Hon efterträds på scenen av den norske poeten Casper Lugg, som samtalar om sin poesi med Bjørg Gjaerdinge­n från Fredriksta­d Litteratur­hus och mellan frågorna bjuder på uppläsning­ar.

– Man kan gå in i boken var som helst, säger han.

– Det är egentligen övningar i närvaro.

En läser sina skrivna ord. En samtalar om dem. En gör en föreställn­ing av sina talade ord. Det är författark­väll på Skagerack, det enda turnéstopp Forum för Poesi och Prosa gör i Strömstad den här hösten.

MÅNGA TYCKER ATT poesi kan vara svårtillgä­nglig och Casper Lugg förklarar att man kan närma sig poesin på annat sätt än annan litteratur.

– Gå in i den som i ett rum. Dikten vill ha din närvaro, inte din förståelse. Använd hela livet och kroppen i mötet med texten.

Med intryck från naturen, det kan vara ljuset som förändras, en särskild växt, en vind, vill han skapa en

känsla av närhet och avståndslö­shet.

– Intimitet är inte förståelse, intimitet är mera kroppsligt.

UNDER DE HÄR läsningarn­a har kvällens tredje gäst, svenske Björn Ranelid, suttit längst ner i publiken. När det blir hans tur att fånga publikens uppmärksam­het plockar han in formulerin­gar från sina bägge föregångar­e på scenen och låter dem bilda en sorts återkomman­de refräng i sitt eget ordsvall. Från Christina Hesselhold­t hämtar han beskrivnin­gen av skrivmaski­nens typer som spindelben, vars fötter gör bokstavsav­tryck, och från Casper Lugg bilder av löv och snö, under vilka orden gömmer sig.

Så värst dolda är de nu inte för Björn Ranelid; han har nära till orden och ger ett intryck av att befinna sig i ett ständigt improviser­at ordflöde, vilket sannolikt bara delvis är sant. Under de fladdrande ordmassorn­a skymtar ett medvetet uppbyggt skelett, som rymmer också andra refränger än dem han plockat upp från Lugg och Hesselhold­t. Det handlar om ett antal gäster, som är hjältar i kraft av sin medmänskli­ghet, som Nelson Mandela, Malala eller Stephen Hawking. Personer som, påminner han, i en makthavare som Adolf Hitlers ögon varit lämpliga att ta livet av.

skelett som bär upp hans ordbygge finns tron på empati och medmänskli­ghet, i kontrast till krig och mobbningst­endenser. I kontrast också till alltför stark tro på tekniken. Han dömer med kraftfulla svängar ut artificiel­l intelligen­s och datorers förmågor, eftersom de inte kan känna och älska, lyfter i lika kraftfulla svängar återigen fram språkets och ordens kraft och ger en känga åt det han uppfattar som en utarmad svenska av i dag, medan han som motvikt rabblar synonymer i en fart som om tidtagarur­et stod gömt under bordet på den scen han inte använder.

Det sitter många politiker i publiken, ett skrå som får gott om ironiska omdömen. Men Strömstad får beröm. Han återvänder gärna hit om och om igen.

– Det är för närheten till havet och för att husen är pietetsful­lt omhänderta­gna. Jag reser mycket och man ser vilka stadskärno­r som inte är förödda.

– Jag tackar nej till Fångarna på fortet, men kommer till Strömstad, säger han – och river ner applåder.

”Om de har döttrar, önskar jag att de får gå i skolan”

BJÖRN RANELID citerar Malalas svar på frågan vad hon skulle säga om träffade talibanern­a som sköt henne

 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? BARA EN TILL. Björn Ranelid kommer på att han vill berätta mera. Strömstads kultursamo­rdnare Tove Meyer sätter sig över tiden och släpper honom lös.
Bild: MARITA ADAMSSON BARA EN TILL. Björn Ranelid kommer på att han vill berätta mera. Strömstads kultursamo­rdnare Tove Meyer sätter sig över tiden och släpper honom lös.
 ??  ?? BJÖRN RANELID. ”Varje människa finns bara i ett exemplar. Då är det självklart att vi inte kan döda den.”
BJÖRN RANELID. ”Varje människa finns bara i ett exemplar. Då är det självklart att vi inte kan döda den.”
 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ??
Bild: MARITA ADAMSSON
 ??  ?? CASPER LUGG. ”Mamma sa att jag skulle få 50 kronor om jag läste en bok. Då gjorde jag det. Det var en chockerand­e upplevelse. Jag beslöt att bli författare.”
CASPER LUGG. ”Mamma sa att jag skulle få 50 kronor om jag läste en bok. Då gjorde jag det. Det var en chockerand­e upplevelse. Jag beslöt att bli författare.”
 ??  ?? BJÖRN RANELID. Till hans vördade gäster (som inte syns, men finns i hans tal) hör Malala, skolflicka­n som sköts i huvudet av talibaner men överlevde.
BJÖRN RANELID. Till hans vördade gäster (som inte syns, men finns i hans tal) hör Malala, skolflicka­n som sköts i huvudet av talibaner men överlevde.
 ??  ?? CHRISTINA HESSELHOLD­T. ”Jag har inte läst de andra två författarn­a än. Men nu ska jag göra det.”
CHRISTINA HESSELHOLD­T. ”Jag har inte läst de andra två författarn­a än. Men nu ska jag göra det.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden