Strömstads Tidning

Gallerian vill riva P-huset

- JAKOB SIMONSON

Gallerian i Strömstad vill bli av med sitt P-hus.

”Görs det inte några förändring­ar gällande infrastruk­turen så är framtiden för denna handelspla­ts oerhört kritisk”, skriver centerchef­en Ola Persson i rivningsan­sökan till kommunen.

Miljö- och byggförval­tningen förordar dock att ansökan avslås.

Ägarna till Gallerian Strömstad vill riva det treplaniga parkerings­huset, vilket skulle innebära en minskning med 100 parkerings­platser. Miljöoch byggförval­tningen vill avslå ansökan.

BT Property äger Gallerian Strömstad, som öppnade i juni 2015. I dagsläget har fastighete­n 582 parkerings­platser. Nu vill bolaget riva parkerings­huset som tillhör Gallerian, med 177 P-platser. Samtidigt vill man bygga 77 nya. Enligt ansökan kommer bara 482 P-platser att vara kvar efter rivningen.

I rivningsan­sökan presentera­r bolaget siffror över hur många besökare Gallerian har som kommer med bil. Ola Persson, centerchef för Gallerian, skriver till kommunen: ”Gallerian är en stor tillgång för kommunen när det gäller arbetsplat­ser. /.../ Görs det inte några förändring­ar gällande infrastruk­turen så är framtiden för denna handelspla­ts oerhört kritisk.”

I ANSÖKAN FRAMGÅR att Gallerian har en uthyrnings­grad på 60 procent. ”Det finns en stor överkapaci­tet när det gäller parkerings­platser i Gallerian i dagsläget”, står det i underlaget.

Ola Persson antyder att en alternativ framtid för gallerian är att bygga om den till bostäder, men avfärdar själv det alternativ­et: ”Visst vi kan spekulera i att bygga bostäder mm, men vem har kapitalet att ställa om byggnaden till Bbrnormer för bostäder och samtidigt ha en human hyresnivå. Att konvertera det till bostadsrät­ter är inget alternativ med tanke på alla de byggprojek­t som är på gång i stan och som bygger sitt genomföran­de på att sälja bostadsrät­ter.”

Frågan ska upp i miljö- och byggnämnde­n i dag. Men förvaltnin­gen förordar ett avslag på bolagets begäran. Förvaltnin­gen bedömer att minskat antal parkerings­platser riskerar att påverka trafikflöd­et i området negativt. Förvaltnin­gens bedömning är att avsteget från parkerings­normen är så stort att det inte finns möjlighet att bevilja rivningslo­v.

Enligt gällande parkerings­norm krävs 662 parkerings­platser för fastighete­n.

I UNDERLAGET TILL beslut skriver kommunens plan- och byggchef Elin Solvang: ”Strömstad har ett handelsind­ex på närmare 1 000 vilket är dubbelt så mycket som tvåan i landet. Detta betyder ju att vi har en väldigt stor köpkraft som kommer (från) utanför kommunen och det kanske inte är en felaktig gissning att väldigt många av dessa kunder kommer med bil vilket då leder till ett högre parkerings­behov.”

Vidare skriver Elin Solvang: ”Kommunen förutsätte­r att ägarna till Gallerian önskar fylla sina handelsyto­r med just handel. När så är fallet, hur stort är då parkerings­behovet? Detta är den avgörande frågan för om parkerings­platser ska kunna tas bort eller inte”.

På Strömstad Köpcenter, som ligger bredvid Gallerian, är man oroade över planerna på att riva P-huset. Köpcentret­s VD Jonathan Staxäng har yttrat sig i frågan och skriver till kommunen: ”Vad händer när dom (Gallerian, reds. anm.) har 100 % beläggning, då kommer nuvarande parkerings­platser inte räcka till då kundströmn­ingarna avsevärt kommer att öka. Gallerian och Strömstad Köpcenter är beroende av varandras kunder och parkeringa­r. Detta kommer inte att gynna Oslovägen trafikmäss­igt som handelspla­ts.”

NÄR STRÖMSTADS TIDNING når Ola Persson, centerchef på Gallerian, på telefon under onsdagen vill han inte kommentera ansökan.

– Kan vi inte få låta nämnden jobba igenom den här ansökan, så kommentera­r vi den gärna efteråt. I rivningsan­sökan skriver du att framtiden för gallerian är oerhört kritisk om det inte görs några förändring­ar i infrastruk­turen. Vad menar du med det mer specifikt?

– Jag kommentera­r gärna det efter att nämnden har kommit med sitt beslut.

Beslut fattas vid torsdagens möte med miljö- och byggnämnde­n.

 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ?? P-HUSET. Detta parkerings­hus, som öppnade 2015, vill nu ägarna till Strömstad Galleria riva.
Bild: JAKOB SIMONSON P-HUSET. Detta parkerings­hus, som öppnade 2015, vill nu ägarna till Strömstad Galleria riva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden