Strömstads Tidning

S och KD tar varandra i hand

STRÖMSTAD: S, V, FI OCH KD GÅR SAMMAN I VALTEKNISK SAMVERKAN

- PONTUS JOHANSSON 0526-624 04 pontus.johansson@stnb.se JAKOB SIMONSON 0526-624 10 jakob.simonson@stnb.se

Socialdemo­kraterna sträcker ut handen till Kristdemok­raterna. Tillsamman­s med Vänsterpar­tiet och Fi går nu partierna in i en valteknisk samverkan i Strömstad.

Det var på onsdag morgon som Ronnie Brorsson (S), kommunfull­mäktiges ordförande i Strömstad och ordförande i valberedni­ngen, kunde bekräfta för Strömstads Tidning att partiet tillsamman­s med V, Fi och KD kommer ingå i en valteknisk samverkan. Det innebär att de tillsamman­s sitter på 17 mandat mot den nya fyrklövern M + L+ C + MP som besitter 16 mandat. SD står utanför med sina totalt 6 mandat.

Valteknisk samverkan betyder att partierna lägger ihop sina mandat och kommer överens om hur platser i nämnder och styrelser ska fördelas. Ronnie Brorsson (S) poängterar att det är viktigt att hålla isär begreppen valsamverk­an och i detta fall en valteknisk samverkan.

– Valteknisk samverkan är matematik. Går man in i en valsamverk­an går man ihop politiskt, medan man som nu går in i en valteknisk samverkan som är mer av en matematisk samverkan vad det gäller mandat, säger han, och lägger till:

– Det är inte som om vi skriver ett politiskt dokument tillsamman­s.

Varför väljer man att släppa in KD i den valteknisk­a samverkan från S sida?

– När du säger släppa in, det är lite intressant, därför att de andra har samverkat med KD i 40 år. När vi gör det kallar du det att ”släppa in”.

Jag tänkte på att det är ett samarbete ni inte har haft tidigare.

– Det har en valteknisk funktion

S knyter till sig V + Fi + KD i en valteknisk samverkan, bekräftar Ronnie Brorsson (S) för Strömstads Tidning. – Det är mer av en matematisk samverkan, säger han.

givetvis, när vi tittar på mandat och inflytande i kommunen. Det är överhuvudt­aget inget konstigt utan ganska naturligt till och med. I och med att de andra ganska fort låste sig vid sina 16 mandat, säger Ronnie Brorsson (S).

KD SOM TIDIGARE bestämt sig för att inte ingå i någon styrande majoritet tillhör därmed det största blocket, om än av en mer teknisk karaktär och utan faktisk majoritet. Anders Ekström (KD) vill först inte kommentera varför man velat gå in i den valteknisk­a samverkan. Men svarar sedan:

– Det beror på punkterna vi har i vårt program som vi vill jobba för och vem som är positiv till dem. Det bygger helt och hållet på det. Det var det vi sa. Och vi tänker inte ingå i någon allians i någon form, men vi kan samarbeta med dem som är positiva till det vi vill jobba med, säger Anders Ekström.

LARS-ÅKE KARLGREN (V) kände inte till den valteknisk­a samverkan med KD när tidningen nådde honom på telefon.

– Jag vet bara att vi har samverkan med S och Fi. Sen vet jag inte vad S gör i övrigt, säger han. Hur ser du på att ni tar med KD i en sådan samverkan?

– Det är ju mest en teknisk grej, ett indirekt samarbete. Vi samarbetar inte med KD och vi räknar oss inte som ett block med S heller. Vi har inte gjort några politiska överenskom­melser med S så vi står fria att rösta som vi vill. Det enda politiska samarbete vi planerar är med Fi.

 ??  ?? SIKTAR MOT MAKTEN. För att få en majoritet och därmed kunna fördela poster i kommunstyr­elsen och nämnderna går S (här Ronnie Brorsson och Kent Hansson) ihop med V, Fi och KD i en valteknisk samverkan.
SIKTAR MOT MAKTEN. För att få en majoritet och därmed kunna fördela poster i kommunstyr­elsen och nämnderna går S (här Ronnie Brorsson och Kent Hansson) ihop med V, Fi och KD i en valteknisk samverkan.
 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ??
Bild: JAKOB SIMONSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden