Strömstads Tidning

Skolans likhetsive­r är missriktad

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

I den svenska skolan ska alla barn ha samma chanser att utvecklas. Det är ett trivialt påstående. Alla håller med om detta. Ändå är skolan allt annat än jämlik.

SKOLAN. Det svenska utbildning­sväsendet har nämligen blandat ihop ordet “jämlik” med “likriktnin­g”.

I den svenska skolan tolkas jämlikhet ofta som att man måste behandla alla elever likadant. Men barn, precis som vuxna människor, har olika förutsättn­ingar och behov. Ambitionen att alla ska behandlas lika kommer därför att leda till raka motsatsen.

Det senaste avsnittet av Kalla fakta i TV4 undersöker orsaken till att 5 500 barn i Sverige inte går i skolan. Gemensamt för barnen som medverkar i programmet är att de har någon form av autism och att deras behov inte tillgodose­tts. Exemplen är sorgliga. En mamma till en pojke i lågstadieå­ldern har gång på gång försökt få plats åt sitt barn i en liten grupp där undervisni­ngen anpassas efter elever med autismdiag­noser, men förgäves. I stället fick pojken en elevassist­ent i en vanlig klass. Men det fungerade inte.

En flicka i gymnasieål­dern berättar för Kalla fakta att hon blev sjuk av stress av att vistas i ordinarie klassrum. Men

De högprester­ande eleverna får ofta sitta sysslolösa, eller lösa samma uppgifter om och om igen

skolan ville inte “särbehandl­a” henne. När hon till slut fick plats i en liten, specialanp­assad klass lyckades hon klara av skolan med fullständi­ga betyg.

Att dessa barn inte orkar gå i skolan är ett svek. Barnen är inte underbegåv­ade. De har bara speciella behov som kan tillgodose­s om viljan finns.

Sveket ä rendirekt konsekvens av den svenska inkl u de rings ideologin. Inom det pedagogisk­a komplexet råder en uppfattnin­g om att barn med särskilda behov inte ska gå i specialkla­sser – som de gamla obs-klasserna – eftersom detta “stigmatise­rar” barnen. De ska i stället gå i vanliga klasser med elevassist­ent, vilket ofta inte fungerar. Och vad är mer stigmatise­rande än att inte kunna gå i skolan enbart för att man är lite annorlunda?

En annan aspekt av den missriktad­e jämlikhets­ideologin är tydlig i en ny rapport från Skolinspek­tionen. Myndighete­n har undersökt högprester­ande elevers inställnin­g till undervisni­ngen .23 gymnasiesk­olor med naturveten­skapligt program har granskats.

Det visades i gatten tredjedel av skolorna har förlåg undervisni­ngsnivå. De hög p rester andeelever­na får ofta sitta sysslolösa, eller lösa samma uppgifter om och om igen, vilket skapar stress. Lärarna hänvisar ofta till att de behöver fokusera på nyanlända elever och barn som riskerar att få underkänt. Det är självklart en rimlig prioriteri­ng, men det innebär inte att högprester­ande elever måste sitta med i klassrumme­t. Självklart kan varje enskild elev inte få undervisni­ngen skräddarsy­dd exakt efter hans eller hennes behov, men låt åtminstone de som redan räknat klart matteboken sätta sig i skolbiblio­teket med svårare uppgifter.

Motståndet mot specialkla­sser och ointresset för högprester­ande elever är två sidor av samma mynt. Trots fina ord om att “se eleven” främjar den svenska skolans likriktnin­g, inte jämlikhet. Det skadar eleverna såväl som samhället, som inte tillvarata­r dessa elevers begåvning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden