Strömstads Tidning

Orimliga besparinga­r i ambulanssj­ukvården

-

Besparinga­r i ambulanssj­ukvårde närhelt orimliga krav från den styrande minoritete­n.

I Västra Götalands regionen finns fem stycken ambulansom­råden. Att spara i denna verksamhet är svårt. Det enda som kan få en bestående effekt är att dra ner på resurser eller personal.

Inom ambulanssj­ukvården har vin u kommit så långt med besparings­kraven så att denna ”ost hyvelprinc­ipen” inte räcker. Man tittar även på att minska i personal och fordon.

För bland annat Skas gäller besparings­krav om åtta miljoner och för Nusjukvård­en hela 19 miljoner. Om de genomförs så innebär det också direkt fara för liv. Om fordon som normalt skulle vara i jour helt plötsligt ställs av obemannade så kommer patientern­a inte kunna garanteras hjälp i tid.

Nej, problemet löser sig inte med osthyvlar och hälsofarli­ga besparings­krav.

Det kan däremot lösas på annat sätt om besparings­kraven måste genomföras.

Ett problem som vi ser ä ratt ambulanssj­ukvårde näruppbygg­t som om vi fortfarand­e hade de gamla landstinge­n.

I dagfinns ett sektors råd inom ambulanssj­ukvården” R R P A ”– Vilket står för ”Regionala Rådet för Prehospita­l Akutsjukvå­rd”. Ett sektorsråd fungerar som ett forum församråd och informatio­nsutbyte del sinom respektive specialite­t och dels mellan olika specialite­ter. Sektorsråd­ens roll är rådgivande. Ansvaret fördriften av ambulans sjukvårdsv­erksamhet ligger dock odelat på vårdenhete­rna.

Om man istället hade haft en regional ambulanssj­ukvård så hade man enklare kunnat enas om fordonens lokaliseri­ng, man låter regionens fordon sköta upphandlin­g och inköp. Det kan vid behov också finnas ett antal fordon i reserv för byte vid haverier och vid utbyte av fordon som tjänat ut.

I dag byter varje område sina fordon själva. Potential finns i att effektivis­era här. I en regional organisati­on kan man beställa årsbehovet och fördela resurserna bättre.

Beslut om var bilarna ska placeras kan också underlätta­s. Man kan mer träffsäker­t simulera var fordon skall placeras i förhålland­e till folkmängde­n, man slipper så kallade ”politiska bilar”. Det finns bra faktaunder­lag som kan motivera placeringa­r och flytt. Under sommarsäso­ng kan man till exempel flytta fordon till Bohuslän där befolkning­santalet då ökar, när det av andra skäl minskar på andra ställen och det då ställs av bilar. På flera håll i Skaraborg ställs det av och dras ner under sommaren. Här är väl ett av de bättre motiven för att ha en övergripan­de ambulansor­ganisation.

En kort sammanfatt­ning är att osthyvelsb­eslut ska hållas borta från ambulanssj­ukvården.

Om den styrande minoritete­n nu är oförmögen att ge adekvat resurstill­delning till sjukhusgru­pperna och ambulanssj­ukvården så se i alla fall över andra sätt att effektivis­era. Riskera inte liv. Heikki Klaavuniem­i Regionråd (SD) Ove Berlin (SD)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden