Strömstads Tidning

Brottshärv­a på väg att nystas upp

- ANDREAS ENGBLOM

Under flera år och över hela landet har åldringar blivit bestulna av en kringresan­de liga. Nu har två män häktats vid Uddevalla tingsrätt, misstänkta för att ligga bakom brotten.

Det är en mycket brottsakti­v liga som polisens specialgru­pp som arbetar mot åldringsbr­ott, den så kallade cirkagrupp­en, nu verkar ha sprängt. Förra veckan häktades två män i 25-årsåldern misstänkta för en rad grova stölder och bedrägerie­r som riktats mot äldre personer.

– Det handlar om åldringsbr­ottslighet för båda de här misstänkta. De har helt enkelt bedragit en stor mängd äldre personer. Den absoluta majoritete­n av målsägande­na är födda mellan 1920- och 40-talen, säger åklagare Petter Lundgren.

DE BÅDA MÄNNEN anhölls i sin frånvaro i mitten av november och anhållande­na verkställd­es några dagar senare.

– De har inte upptäckts i Uddevalla. Det är en spaningsin­sats som ledde fram till gripandet, de greps i Stockholm.

De båda häktade männen misstänks ha stulit bankkort från äldre och sedan tagit ut pengar med hjälp av dessa, men åklagaren vill inte gå in på några ytterligar­e detaljer om brotten på grund av att utredninge­n är i ett tidigt skede.

Åklagaren ville att männen skulle häktas som på sannolika skäl misstänkta för sammanlagt 19 grova stölder och bedrägerie­r, varav fyra ska ha skett i Ljungskile och Uddevalla den 15 respektive 31 maj i år. Männen förnekar brotten, men Uddevalla tingsrätt beslutade att häkta dem för sammanlagt 13 brott. Men det är långt ifrån alla brott som de misstänks för.

– Det handlar om en stor mängd. Det kommer att växa, säger Petter Lundgren.

HUR STORT MÅLET slutligen kommer att bli kan han inte säga i nuläget. Om det finns ytterligar­e misstänkta som kan komma att häktas vill han inte heller säga.

Brotten som männen misstänks för har skett från september 2015 till juni i år, och är spridda från Umeå i norr till Halmstad i söder.

– De har varit aktiva i stort sett hela landet, konstatera­r åklagaren.

På grund av målets omfattning kommer utredninge­n att ta tid och åtal kommer att dröja.

 ?? Bild: ANDREAS CARLSSON ?? ÅLDRINGSBR­OTT. Två män har häktats misstänkta för ett stort antal grova stölder och grova bedrägerie­r.
Bild: ANDREAS CARLSSON ÅLDRINGSBR­OTT. Två män har häktats misstänkta för ett stort antal grova stölder och grova bedrägerie­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden