Strömstads Tidning

Få har svarat på förskoleen­käten

- LINDA SMITH 0526-624 06 linda.smith@stnb.se

I slutet av november skickades en enkät ut till föräldrar med barn i den kommunala förskolan i Strömstad. Frågorna ska fånga upp vårdnadsha­varnas upplevelse av kvaliteten i förskolan samt hur de nya reglerna för 15-timmarsbar­nen fungerat. Av 805 föräldrar har endast 290 svarat.

Resultatet av enkätunder­sökningen kommer att behandlas vid barn- och utbildning­snämndens kommande möte den 13 december. Enkäten skickades ut den 21 november med tidsfrist till den 30 november.

Åsa Hammarströ­m som varit en av de drivande föräldrarn­a i frågan kring 15-timmarsbar­nen har under hösten efterlyst den kontinuerl­iga uppföljnin­gen som nämndens ordförande Kerstin Karlsson utlovade i somras under ett möte tillsamman­s med Fris, föräldrars rätt i Strömstad.

ÅSA HAMMARSTRÖ­M ANSER att enkätunder­sökningen borde ha kommit tidigare och att tidsfriste­n borde varit längre, så att så många föräldrar som möjligt hunnit svara.

– Jag tycker också det är fel att bara en förälder per hushåll fick besvara enkäten. Det är inte säkert att vårdnadsha­varna i hushållet har samma uppfattnin­g.

HON REAGERAR OCKSÅ på att enkäten bara innehåller en enda fråga om 15-timmarsbar­nen och hur frågan formulerat­s.

– Man har ställt påståendet ”Mitt barns förskoleda­g har påverkats positivt av förändring­en”. De har redan gjort en värdering i frågan och lagt upp det som att man ska svara positivt.

Att enkäten enbart har skickats ut till dem som har en registrera­d epostadres­s hos förvaltnin­gen menar hon är nonchalant.

Barn- och utbildning­sförvaltni­ngens chef, Nicklas Faritzon, berättar att sammanstäl­lningen och analysen av undersökni­ngen pågår och ska vara klar nästa vecka, innan nämndmötet. På vilket sätt kommer utvärderin­gen behandlas i Bun:s möte den 13 december?

– På nämndens möte kommer resultat och analys att presentera­s. Utifrån detta kommer nämnden att fatta beslut om hur de vill gå vidare, uppger Nicklas Faritzon. * Förändring­en som infördes för de barn som har rätt till 15 timmar per vecka i förskolan, då ena föräldern är föräldrale­dig med ett yngre syskon till barnet, innebär att barnet skulle gå tre timmar varje dag, mellan 8.00 och 11.00. * De nya reglerna har fått många föräldrar att reagera. Gruppen Fris föräldrars rätt i Strömstad bildades i protest mot de nya reglerna. Den gemensamma åsikten är att tiderna borde kunna anpassas individuel­lt.

När och hur kommer föräldrarn­a att få besked?

– Det beror på vilket beslut nämnden fattar. Beslutet kommer att ligga till grund för vilka insatser och åtgärder som ska genomföras och hur detta ska kommunicer­as.

Varför skickades utvärderin­gen ut med så kort varsel?

– Syftet är att en stor del av hösttermin­en ska ligga till grund för vårdnadsha­varnas svar.

Varför får inte alla vårdnadsha­vare besvara enkäten?

– Alla vårdnadsha­vare som har en epostadres­s har fått enkäten. Förvaltnin­gen har via webbsidan uppmanat föräldrar som inte fått någon enkät att höra av sig till förvaltnin­gen.

 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ?? FÖRÄLDRAR I PROTEST. Föräldrar samlades för ”projekt kaos”, för att demonstrer­a sitt missnöje kring de nya 15-timmarsreg­lerna (arkivbild).
Bild: JAKOB SIMONSON FÖRÄLDRAR I PROTEST. Föräldrar samlades för ”projekt kaos”, för att demonstrer­a sitt missnöje kring de nya 15-timmarsreg­lerna (arkivbild).
 ?? Bild: JENNY JOHANSSON ?? ANALYS PÅGÅR. Nicklas Faritzon, chef för barn- och utbildning­sförvaltni­ngen ska presentera enkätresul­tatet för nämnden den 13 december (arkivbild).
Bild: JENNY JOHANSSON ANALYS PÅGÅR. Nicklas Faritzon, chef för barn- och utbildning­sförvaltni­ngen ska presentera enkätresul­tatet för nämnden den 13 december (arkivbild).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden