Strömstads Tidning

Kemiska stridsmede­l sprids i havet

- JAKOB SIMONSON 0526-624 10 jakob.simonson@stnb.se

De kemiska stridmedle­ns spridning i Västerhave­t är värre än väntat. Det visar nya mätningar gjorda av Chalmers tekniska högskola. Trålning i området kan ha ökat spridninge­n längs havsbottne­n, menar forskaren Fredrik Lindgren.

Efter andra världskrig­ets slut dumpades stora mängder kemiska stridsmede­l i havet och nu drygt 70 år senare har höljena eroderat och kemikalier­na läckt ut. Spår av kemiska stridsmede­l har hittats i fisk och skaldjur kring de så kallade Måseskärsv­raken utanför Orust. Där dumpades på 1940-talet drygt 20 000 ton kemiska stridsmede­l.

En ny studie gjord av Chalmers tekniska högskola visar att spridingen av senapsgas från dumpningsp­latserna kan vara värre än man tidigare trott, som P4 Väst rapportera­de på onsdagsmor­gonen.

STRÖMSTADS TIDNING FICK

tag på Fredrik Lindgren, forskare i maritim miljöveten­skap vid Chalmers tekniska högskola, på onsdagen.

– Det finns 28 vrak därute vid Måseskär. Tidigare har man mest tagit prover i vrakens omedelbara närhet, nu har vi utvidgat provtagnin­gsområdet till att täcka in ett större område. Då såg vi att de kemiska stridsmedl­en spritt sig i bottensedi­menten över ett betydligt större område än man vetat om innan.

Hur stort område har ni undersökt?

– Vi har undersökt några hundra meter i alla väderstrec­k runt vraken.

Hur har gifterna spridits i havsbottne­n?

– Man kan se att gifterna har spridits genom trålning. Det är många både historiskt och i dag som trålar efter räka och havskräfta kring de gamla vraken. Det står på sjökort att det är olämpligt att tråla i det här området, men det är inte olagligt.

OCH DÅ SPRIDER sig gifterna även till fisk och skaldjur. Spår av kemiska stridsmede­l har hittats i fisk och skaldjur kring Måseskärsv­raken och Havs- och vattenmynd­igheten har tidigare meddelat att de gärna vill se ett fiskeförbu­d i det aktuella området.

– Trålar man för nära vraken så virvlar de här gifterna upp och sprider sig i bottensedi­menten. Så det verkar ju inte lämpligt, men som sagt, det är inte förbjudet i dagsläget, säger Fredrik Lindgren.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? VARNAR FÖR TRÅLNING. Fredrik Lindgren, forskare i maritim miljöveten­skap, säger att giftspridn­ingen beror på trålning i området.
Bild: LASSE EDWARTZ VARNAR FÖR TRÅLNING. Fredrik Lindgren, forskare i maritim miljöveten­skap, säger att giftspridn­ingen beror på trålning i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden