Strömstads Tidning

S det parti som ökar mest i ny mätning

- ETEZAZ YOUSUF

Socialdemo­kraterna har ökat mest av alla partier sedan valet i september, det visar SCB:S stora undersökni­ng som publicerad­es på tisdagen. Men framför allt visar den att väljarna inte bryr sig särskilt mycket om regeringsf­örhandling­arna. – Det är inget som väljarna går igång på, säger statsvetar­en Jonas Hinnfors.

Två gånger om året gör Statistisk­a centralbyr­ån (SCB) en stor partisympa­tiundersök­ning som försöker uppskatta valresulta­tet om det hade varit val i dag.

Den senaste undersökni­ngen, som släpptes på tisdagen, visar att Socialdemo­kraterna är det parti som ökat mest sedan valet. I dag hade nästan en tredjedel av svenskarna röstat på partiet.

– Det stärker Stefan Löfven i hans uppfattnin­g om att man var störst i valet, säger Jonas Hinnfors, professor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t, och understryk­er att Socialdemo­kraterna oftast går bra i SCB:S mätningar.

UTÖVER S ÄR det enbart SD som ökar, men inte i någon större omfattning.

– Vi har inte sett någon populistis­k reaktion mot att regeringsb­ildningen drar ut på tiden. Vilket kan vara en möjlig tankeställ­are för SD om man ska fortsätta lägga kraft på den här typen av retorik med att ”systemet inte fungerar” och att det är ”sandlådeni­vå”, säger Jonas Hinnfors.

Centerpart­iet, Vänsterpar­tiet, och Moderatern­a har mer eller mindre oförändrat stöd. Medan Liberalern­a, Kristdemok­raterna och Miljöparti­et minskar något.

Enligt Jonas Hinnfors visar undersökni­ngen att det egentligen inte har hänt särskilt mycket sedan valet och att regeringss­pelet inte är något som får väljarna att byta parti eller block.

– Det bekräftar att väljarna behöver sakfrågor för att förflytta sig. Just nu finns det inget som får väljarna att ta det steget. Det har varit en hel höst utan fokus på frågor som berör väljarnas vardag, säger Jonas Hinnfors.

MEN DET LJUMNA intresset kan komma att ändras. Under förra veckan presentera­de Centerns Annie Lööf och Liberalern­as Jan Björklund varsin kravlista till S-ledaren Stefan Löfven.

Jonas Hinnfors menar att utfallet i förhandlin­garna kan börja påverka väljarnas åsikter.

– Förhandlin­garna kan ge sakfrågeko­nsekvenser och den konkreta politiken kan komma att ändras. Först då kan det verkligen finnas något som väljarna tar ställning till eller intressera­r sig för.

Skulle Stefan Löfven bli nedröstad i den stundande statsminis­teromröstn­ingen har talmannen Andreas Norlén endast två försök kvar. Misslyckas även de får han utlysa extra val.

Jonas Hinnfors vill betona att siffrorna från SCB:S undersökni­ng inte behöver spegla utfallet i ett extra val.

– En sådan valrörelse skulle få en egen logik. Det kan dels bero på hur det blir mellan allianspar­tierna, om de lägger enskilda förslag som skiljer sig från varandra, eller slickar såren och organisera­r sig om helhet, säger Jonas Hinnfors och fortsätter:

– Även S skulle i en sådan valrörelse få överväga om man ska fortsätta dra sig mot mitten, eller poängtera en tydlig vänsterkon­flikt mot Alliansen.

Sammanfatt­ningsvis visar mätningen att de rödgröna fortsatt är största block, i denna undersökni­ngen med ett övertag med 5,4 procentenh­eter. I själva verket skulle det räcka med S och V:s mandat för att bilda ett block som är större än Alliansen.

SAMTIDIGT HAR STÖDET för Alliansen inte ökat överhuvudt­aget sedan valet.

– Man kan konstatera att detta inte tycks ge Alliansens särskilt mycket hopp om att de är på väg att ta övertaget från de rödgröna. Siffrorna pekar mest på att det inte hänt så mycket med undantag från att S skulle kunna vara något mindre oroliga för ett extra val, säger Jonas Hinnfors.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? STÄRKS. Stefan Löfvens Socialdemo­kraterna ökar mest i SCB:S stora mätning av partisympa­tier.
Bild: STEFAN BENNHAGE STÄRKS. Stefan Löfvens Socialdemo­kraterna ökar mest i SCB:S stora mätning av partisympa­tier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden