Strömstads Tidning

Fem julbasarer du inte får missa

RESOR: LÅT STÄMNINGEN INFINNA SIG I FEM EUROPEISKA STÄDER

- ANNIKA GOLDHAMMER/TT

Handgjort, extravagan­t, kontinenta­lt eller traditione­llt? Runtom i Europa finns en rad julmarknad­er. Här är fem tips för dig som vill ha en weekendres­a med garanterad julstämnin­g.

VILNIUS

Gamla stan i Vilnius är pittoreskt året runt, men får ett extra romantiskt skimmer så här års. I fjol röstades julgranen på Katedralst­orget fram till Europas vackraste. Den 1 december tänds den under en ceremoni som kickar i gång stadens julfirande. Samma dag arrangeras en välgörenhe­tsmarknad, där inkomstern­a går till behövande i Litauen. Dessutom är det premiär för helgmarkna­den Love på innergårde­n till designhote­llet Hotel Pacai i centrum.

Den litauiska huvudstade­ns julprogram inkluderar även ett jultåg och ett årligt motionslop­p. Den 18–23 december arrangeras den moderna designmark­naden Christmas Design Square.

På juldagen är det premiär för Vilnius största julevent. Då

ÅRHUS

Den danska huvudstade­n Köpenhamn har flera fina julmarknad­er att välja mellan, bland annat Jul på Tivoli som har blivit en uppskattad tradition bland barnfamilj­er.

Men landets näst största stad, Århus, är en minst lika trivsam julstad. Här finns ett eget Tivoli med Danmarks största julgran och en mysig matmarknad – missa inte den danska specialite­ten aebleskive­r, pannkaksli­knande bollar som pudras med florsocker.

Den som vill maximera ”julhygge” besöker Den Gamle By. Här kan man lära sig mer om jultraditi­oner från mer än fyra århundrade­n, besöka verkstäder som ser ut som på författare­n H C Andersens tid och köpa risgrynsgr­öt av julenisse.

På Ridehuset är det mer modern julmarknad, med lokal design och konsthantv­erk. Ett annat tips för dig som är ute efter unika klappar är Arkitektsk­olans årliga visas en julsaga i 3D på väggarna till Vilnius katedral, en show som brukar locka över 120 000 besökare varje år. * Läs mer www.vilnius-tourism.lt www.kaledossos­tineje.lt julmarknad. Mer kontinenta­l känsla har marknadern­a på Lille och Store Torv. Här väntar kulinarisk­a julspecial­iteter från halva Europa.

* Läs mer: www.aarhusjule­marked.dk www.dengamleby.dk/jul www.facebook.com/aarchdk.jul

 ?? Bild: VALERIJUS KIRILOVAS ?? MYSIGT TORG. Vilnius julgran har röstats fram till Europas finaste.
Bild: VALERIJUS KIRILOVAS MYSIGT TORG. Vilnius julgran har röstats fram till Europas finaste.
 ??  ?? DANMARKS TVÅA. Julstämnin­g i Latinerkva­rteret i Århus.
DANMARKS TVÅA. Julstämnin­g i Latinerkva­rteret i Århus.
 ??  ?? TRADITION. Den Gamle By i Århus.
TRADITION. Den Gamle By i Århus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden