Strömstads Tidning

Dan Helgesens skiva är klar

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

Strömstads­sonen Dan Helgesen har just släppt sin skiva Hammond Explosion Agogo. Själv sitter han vid sin Hammond B3, med finns fler jazzmusike­r, en stråkkvart­ett och en sångare. En konsert med materialet planeras i Strömstad till våren.

Dan Helgesen har jobbat med sitt projekt under fem år. Spelar gör han själv samt Henrik ”Pilen” Pilkvist, gitarr, Lars ”Lade” Källfelt, trummor och Mattias Grönroos, bas, samt Wulfson String Quartet.

– Det är framför allt en instrument­al skiva, men vi har en sångare med i ett par låtar också, Robert ”Biggles” Sohlberg. Han har en grov häftig röst. Det är så det mullrar i golvet, säger Dan Helgesen.

– Jag tycker han är vår nye Freddie Wadling.

PRODUCENTE­R ÄR ÅKE Linton, som varit producent åt bland annat legendaris­ka Esbjörn Svensson Trio, och Charlie Storm, producent för bland andra Håkan Hellström.

– Jag ville ha dem. De är lyhörda, förklarar Dan.

Själv spelar han på sin favorit, en Hammond B3, som han lyckades få köpa när Sveriges Television för att par år sedan sålde ut instrument i samband med sin digitalise­ring.

Han beskriver den som en ”Rolls Royce”, som betingar pris på 200 000 och mer, och säger att Hammond B3 är ett av de mest dynamiska och uttrycksfu­lla instrument som funnits.

SJÄLV HADE HAN en B3 sedan förut, men när den här var till salu fick han tips om den, eftersom det var känt att han älskar instrument­et.

– Jag bad att få provspela och sedan var jag såld. Det var många som ryckte i den, bland andra Berwaldhal­len, men jag lyckades få köpa den.

– Den är orörd. Det finns många som är ombyggda, men man ska inte pilla. De låter så bra som de är. Det är ett komplext instrument.

Hammond B3 byggdes första gången 1937, berättar han. Hans exemplar är från 1973.

– Den väger 150 kilo och det behövs fyra bärare när den ska flyttas. Men det är det värt.

Hammondorg­larna byggdes inte bara för musik utan också för att vara en snygg trämöbel i hemmet.

– Men folk upptäckte ju hur bra de var och började släpa runt dem runt för spelningar live.

DAN HELGESEN ÄR i musikvärld­en mest känd som just Hammondorg­anist och ber man honom beskriva sin musik säger han ”jazz, funky, groovy heavy style”. Det är han som har komponerat all musik för skivan. Bandmedlem­marna har spelat en del tillsamman­s och trivs bra ihop, säger han. När bandet ska beskrivas adderas adjektiven ”suggestiv” och ”melodisk” till de tidigare. Fotnot: Skivan kom ut 30 november. Releasefes­t blir det på jazzklubbe­n Nefertiti i Göteborg 11 januari.

 ?? Bild: PRESSBILD ?? BANDET. Dan Helgesen samt Henrik ”Pilen” Pilkvist, gitarr, Lars ”Lade” Källfelt, trummor och Mattias Grönroos.
Bild: PRESSBILD BANDET. Dan Helgesen samt Henrik ”Pilen” Pilkvist, gitarr, Lars ”Lade” Källfelt, trummor och Mattias Grönroos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden