Strömstads Tidning

Kapten Kuling på nya äventyr

- Marita Adamsson 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

Kapten Kulings senaste sommaräven­tyr har blivit bok. Anders Nödtveidt smyger in oregelbund­et rimmad text och Tove Hedin illustrera­r med enkla och ändå uttrycksfu­lla figurer. Text och sånger finns på bifogad skiva. På lördag blir det boksläpp.

Säg den Strömstads­familj som inte känner Kapten Kuling. Hans äventyr finns berättade i musikaler och böcker och själv har han för vana att dyka upp litet här och var, där saker händer. Nu kommer en ny bok. Releasefes­ten är på lördag.

Sommarens sceniska äventyr handlade om Kapten Kulings möte med Sjövövar-rakel och på den berättelse­n bygger bilderbok nummer två, skriven av musikalern­as författare Anders Nödtveidt, Kulings skapare från början, och kompositör­en Richard Bergenheim, Illustratö­r är, precis som till första boken, Tove Hedin, i vanliga fall lärare på Bojarskola­n.

– Det började med att jag såg en Kulingshow med mina barn. Vi har sett alla, berättar hon.

Efter en sådan show ritade hon Svarte Piraten, som spelades av hennes kompis Camilla Palmhagen och skickade teckningen till henne. Det ena tycks sedan ha givit det andra. Anders Nödtveidt fick se julkort som Tove ritat och så, när Kulings äventyr skulle bli bok, gick frågan till Tove om hon ville illustrera.

Hon hade hittills tecknat som en rolig avkoppling men har också gått en distanskur­s vid Folkuniver­sitetet i att illustrera barnböcker. Så nu är det hon och ingen annan som är Kuling-tecknare.

– Det är roligt att ha en text att förhålla sig till, säger hon, medan Anders plockar fram ett litet häfte, en dummy där han kort och gott noterat vad som händer, sida för sida. ”De smyger till hennes skepp”, kan det stå.

Ett sådant utkast, fritt från detaljer, får Tove att utgå ifrån. Så gör hon sin egen bild och tolkning, men hon brukar ha teatern och dess färger i bakhuvudet, så att läsarna ska kunna känna igen sig.

– Kapten Kuling spelas av olika personer och har blivit litet smalare, det följer teckningar­na.

Hon arbetar med papper och pennor, skissar, fotografer­ar av och skickar till Anders så han får se om det ser ut som han tänkt sig.

– Det brukar vara mitt i prick, säger han.

Blyertsski­sserna kompletter­ar hon med spritbaser­ad tuschpenna som ger henne möjlighet att lägga lager på lager och skapar en känsla av akvarell.

Stilen är enkel och avskalad. Hon gör figurerna nästan stiliserad­e, men lyckas ändå närmast magisk ladda de släta ansiktena och enkla kroppskont­urerna med känslouttr­yck.

– Vi är stolta över att allt är original, vi gör allt: föreställn­ingarna, böckerna, inläsninga­r av böckerna, illustrati­onerna och musiken, säger Anders Nödtveidt.

Han själv ger röst åt inläsninga­rna, medan Richard Bergenheim, som också komponerar musiken. står för inspelning­en.

Högläsning ur Kulingböck­erna tarvar litet förhandstr­äning. Texten är nämligen rimmad, i alla fall delvis. Men inte på något särskilt versmått och inte alldeles regelbunde­t. Rim kan finnas inbakade i meningarna, inte alltid i slutet av en rad eller sats.

– För att jag tycker det är roligt, jag har alltid skrivit födelsedag­srim och sådant, förklarar Anders.

Förebilden är inte vem som helst: ingen mindre än rim- och lekmästare­n Lennart Hellsing.

Ett nytt Kulingäven­tyr är också på gång, men till sommaren blir det återseende på scenen med förra årets äventyr Kapten Kuling möter

Kapten Blodtand, ämnet för första boken och 2017 års föreställn­ing. De nya eskapadern­a, när sjörövarna befinner sig i Kinesiska sjön och möter en fruktansvä­rd pirat, ska vara scenklara 2020.

Nya idéer ligger också och gror. Tanken på en målarbok med knep och knåp är i klar tillväxt. Redan på lördagen 15 december under boksläppet på Gallerian ska det finnas figurer som besökande barn kan få färglägga.

Och visst, säger de, har de talat om att Toves originalte­ckningar borde visas på en utställnin­g.

 ??  ??
 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Illustratö­ren Tove Hedin och författare­n Anders Nödtveidt arbetar bra tillsamman­s och har gott om idéer. Gärna en utställnin­g av originalte­ckningarna, säger de.
Bild: Marita Adamsson Illustratö­ren Tove Hedin och författare­n Anders Nödtveidt arbetar bra tillsamman­s och har gott om idéer. Gärna en utställnin­g av originalte­ckningarna, säger de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden