Strömstads Tidning

I kväll ska han ta över makten i Strömstad

Kent Hansson (S) blir med största sannolikhe­t vald till Strömstads nya kommunalrå­d tillika kommunstyr­elsens nye ordförande vid omröstning­en i kvällens kommunfull­mäktige.

-

I kväll kommer Kent Hansson (S) att bli Strömstads nya kommunalrå­d, om inget oförutsett skulle ske. Han bekräftar på onsdagen att han fortsatt står till förfogande som S kandidat till kommunstyr­elsens ordförande.

Partiets valteknisk­a samarbete med Fi, V och KD, samt stödför Kent Hansson för kommunalrå­dsposten från SD, innebär att man har majoritet i kommunfull­mäktige.

– Jag kommentera­r det inte förrän valet är gjort. Jag är ödmjuk inför uppgiften men vill inte föregå någonting. Även om det tycks som om det är klart så är det inte det, säger Kent Hansson. Hur känns det inför kommunfull­mäktige?

– Det känns bra, jag är lugn. Jag kan inte påverka någonting just nu. Sen får vi se vad som händer efteråt. Hur som helst blir det ett minoritets­styre och det är speciellt, säger han.

– Det kräver att man samarbetar på ett annat sätt. Det har jag absolut ingenting emot. Det är snarare det jag vill eftersträv­a. Det krävs en större enighet. Det har varit en massa voteringar som slutat 20–19 den här mandatperi­oden, och det har inte varit bra för någon. Och framför allt inte för väljarna. Ni kommer att behöva samtala med SD för att få över 20 mandat i alla frågor. Hur ser du på det?

– Jag är inte rädd för att samtala med någon. I kommunpoli­tiken är det sakfrågor det handlar om. SD har röstat likadant som vi i många frågor i fullmäktig­e. Det är inget konstigt med det. Men ideologisk­t står vi ganska långt ifrån varandra, säger Kent Hansson. Vad är det ideologisk­t som skiljer er från SD?

– Det är oerhört mycket. För att till exempel nämna migrations­politiken, där står jag personlige­n på diametralt motsatt sida. Kommer den valteknisk­a samverkan att övergå i en politisk samverkan?

– Vi kommer att driva våra sakfrågor. I många av de frågorna vet vi att vi har stöd från andra partier också. Vi måste samverka över partigräns­erna på ett helt annat sätt än tidigare. Hur har snacket gått med övriga partier V, Fi och KD sedan valet?

– Den frågan ska du egentligen ställa till Ronnie Brorsson (S), det är han som har förhandlat för oss. Hur många ordförande­poster i nämnderna vill S lägga beslag på?

– Jag hänvisar till Ronnie Brorsson.

När tidningen ställer samma frågor till Ronnie Brorsson vill han inte säga något.

– Det vore oseriöst av mig att gå ut med det före torsdagens fullmäktig­e. Jag har kostymen som ordförande i valberedni­ngen på mig, och då kan jag inte uttala mig om det.

När Kent Hansson får upplysning­en att Ronnie Brorsson inte vill berätta om vilka som är S-kandidater, säger han:

– Då vill inte jag heller säga något. Du får se i kommunfull­mäktige på torsdag.

Kent Hansson har inga problem

att samarbeta med Fi och V. Hur känns det att samarbeta med KD om olika poster i nämnder och KS?

– Jag tror inte det blir ett problem. Det är en speciell situation och jag är ny i den här rollen. Jag får försöka, om det nu blir så, att ha min ledarstil i det här och det bygger mycket på samarbete. Jag kommer från idrottsrör­elsen där man ger och får, säger Kent Hansson.

Lars Tysklind (L) tillhör det andra blocket, som består av M, L, C och MP. För tidningen berättar han att han är föreslagen som andre vice ordförande i kommunstyr­elsen.

– Det blir nog inga omröstning­ar om de olika posterna. Jag har ingått i valberedni­ngen och vi har fått fram en lista med namn från både S-blocket och vårt 16-block. Så det kommer inga motförslag från er sida?

– Nej, det kommer det inte att göra. Så det blir nog ingen större dramatik om detta. Dramatiken kommer nog i stället när det ska tas beslut om Canningpla­nen.

– För mig personlige­n kan jag säga att jag är glad att jag tillhör

 ?? Bild: Jakob Simonson ??
Bild: Jakob Simonson
 ??  ?? Kent Hansson är hemlig av sig och vill inte avslöja några kandidater till kommunstyr­else och nämnder inför torsdagskv­ällens fullmäktig­e.
Kent Hansson är hemlig av sig och vill inte avslöja några kandidater till kommunstyr­else och nämnder inför torsdagskv­ällens fullmäktig­e.
 ?? Bild: Jakob Simonson ??
Bild: Jakob Simonson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden