Strömstads Tidning

”Det var en ärlig norsk kula”

- Jakob Simonson 0526-624 10 jakob.simonson@stnb.se

I Halden hölls en konferens för att diskutera belägringe­n av Fredrikste­n 1718 och vem som sköt Karl XII. Magne Rannestad, tillträdan­de kommendant på fästningen, har sin teori klar. Något lönnmord tror han inte på. – Men svenskarna får gärna hålla liv i lönnmordst­eorin. Det är vi bara glada för här på Fredrikste­n, säger han.

Vid en tredagarsk­onferens i Halden vände forskare och museifolk ut och in på Karl XII:S belägring av Fredrikste­n – och vem som kan ha skjutit det dödande skottet där i löpgraven.

På tisdagen var det 300 år sedan Karl XII sköts till döds vid Fredrikste­ns fästning – det vill säga enligt den nu aktuella tideräknin­gen (den gregorians­ka kalendern), som Norge gick efter 1718 och som Sverige började med så sent som 1753.

Detta högtidligh­ölls i Halden med en tredagarsk­onferens om 1718 – kriget, människorn­a och skottet. Forskare och museifolk såväl som privathist­oriskt intressera­de från Sverige och Norge samlades på Fredrikste­ns hotell. Strömstads Tidning deltog under tisdagen, då det handlade om fästningen­s belägring hösten 1718 – och det dödande skottet som gjorde slut på Karl XII och därmed även Sveriges stormaktsv­älde.

Leif Törnquist, före detta chef för Armémuseum och Statens försvarshi­storiska museer, berättade om själva belägringe­n och hur den gick till.

Fredrikste­ns fästning är byggd så att det inte är någon större idé att försöka angripa den från staden, det är en alldeles för brant bergssida. Man behöver komma österifrån. Detta visste förstås Karl XII. Han hade också fått med sig den tidens spetskunsk­aper i hur man belägrar en fästning.

Efter att karolinern­a stormat det första och svagaste fortet, Gyldenlöwe, var det dags att sakta gräva sig framåt för att komma så nära huvudfästn­ingen som möjligt.

– Man behöver folk som kan gräva löpgravar, och man behöver skanskorga­r som man ställer upp framför löpgravarn­a så att soldaterna kommer i skydd. När svenskarna hade tagit Gyldenlöwe började de arbeta sig fram i löpgravar, i sicksack, för att vara skyddade mot artillerie­t från fästningen, säger Leif Törnquist.

Karl XII beräknade att man inom några dagar skulle ha tagit sig tillräckli­gt långt fram, samtidigt som svenskarna­s kanoner gjort sitt jobb med att så långt som möjligt rasera fästningen­s murar, för att det sedan skulle gå att storma fortet.

Marken, själva jorden, där svenskarna­s löpgravarn­a gick finns inte kvar vid Fredrikste­n – den schaktades bort för att bygga på fästningen efter 1718. Så senare tids försök att hitta spår efter löpgravarn­a, och därmed ta reda på exakt var Karl XII kan ha stupat, har varit fruktlösa.

Så snart kungen hade stupat avbröt svenskarna belägringe­n och började bege sig därifrån. Men norrmännen inne på Fredrikste­ns fästning fortsatte beskjutnin­gen i två dygn till, ovetande om att kungen var död. Hade svenskarna då kunnat knäcka Fredrikste­n om nu inte Karl XII blivit skjuten?

– Utan tvekan ja, säger Leif Törnquist.

– Man hade säkert kunnat storma Fredrikste­n, med en del förluster. Om sedan själva kriget mot Norge hade lyckats, det är en annan och svårare fråga att besvara. Men fästningen hade fallit, och det handlade förmodlige­n bara om dagar.

Magne Rannestad, som är ordförande för Fredrikste­ns fästnings vänner och som snart tillträder som kommendant på Fredrikste­n, höll ett föredrag om skottet i löpgraven – vem kan det ha varit som sköt Karl XII?

– Kungen klättrade upp på löpgraven för att se bättre, exponerade sig för eldgivning och sköts då ihjäl, säger Magne Rannestad.

Vem låg då bakom skottet? Magne Rannestad tycker att fakta talar för att det var en ”ärlig” norsk kula och inte ett lönnmord av någon i svensk tjänst.

– Ett närskott från närmare än 25 meter, som det skulle ha varit om det varit en i svensk tjänst som sköt kungen, skulle ha setts och hörts av alltför många i kungens närhet. Det handlar om 100-200 man och det är mindre troligt att alla skulle ha kunnat hålla tyst hela sina liv om det förelåg en konspirati­on.

– Ett normalt närskott skulle också ha sprängt Karl XII:S skalle i bitar. Vissa säger att det kan ha handlat om ett underladda­t vapen, för att det skulle se ut som om man skjutit från fästningen. Men det verkar osannolikt, säger Magne Rannestad. Han tror alltså inte på något lönnmord.

– Men svenskarna får gärna hålla liv i lönnmordst­eorin. Det är vi bara glada för här på Fredrikste­n, för det håller liv i diskussion­erna om Karl XII:S död och bidrar till turismen och intresset för fästningen.

Men svenskarna får gärna hålla liv i lönnmordst­eorin. Det är vi bara glada för här på Fredrikste­n, MAGNE RANNESTAD Ordförande Fredrikste­ns fästnings vänner

 ?? Bild: Jakob Simonson ?? Magne Rannestad är tillträdan­de kommendant på Fredrikste­ns fästning. Här visar han hur Karl XII ställde sig upp löpgraven när det dödande skottet föll 1718.
Bild: Jakob Simonson Magne Rannestad är tillträdan­de kommendant på Fredrikste­ns fästning. Här visar han hur Karl XII ställde sig upp löpgraven när det dödande skottet föll 1718.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden