Strömstads Tidning

Psykologko­ntakt på nätet kan rädda livet på barn och unga

-

Barns och ungdomars psykiska hälsa har försämrats i decennier utan att vården tillräckli­gt väl har hängt med. På KRY anser vi att situatione­n är ohållbar och att det är dags att agera. Därför öppnar vi Sveriges första digitala psykologmo­ttagning för barn och ungdomar

Sedan ett tiotal år har landstinge­n i Sverige genomfört satsningar på psykologhj­älp till barn och unga inom primärvård­en. Det är mycket bra, men dessvärre är tillgången på denna hjälp mycket ojämnt fördelad över landet. I många fall får barn vänta i månader på hjälp, om den ens finns. Inget landsting uppfyller heller vårdgarant­in för besök hos psykolog inom primärvård­en. För barn med större behov är situatione­n i princip lika illa, då endast ett av Sveriges landsting klarat vårdgarant­ins mål hittills i år.

Samtidigt finns det en rad indikation­er på att den psykiska ohälsan bland barn och unga har ökat de senaste decenniern­a. Sedan mitten av 1980-talet har andelen unga som uppger att de har återkomman­de psykosomat­iska symtom fördubblat­s, och nästan hälften av 15-åringarna har den typen av besvär. Antalet ungdomar som vårdats för depression eller ångest har också fördubblat­s de senaste tio åren.

Ännu dystrare är det faktum att antalet svenskar mellan 15 och 24 år som tar sitt liv har ökat med en procent per år sedan mitten av 1990-talet. Det bekräftas också av rapporter från BRIS om att antalet barn som ringer för att prata om självmords­tankar ökat lavinartat. Vissa barn och ungdomar som inte får vård för sin psykiska ohälsa riskerar kort sagt att dö. Det är ett smärtsamt men ofrånkomli­gt faktum.

Hur ska samhället möta dessa utmaningar? Tongivande forskare har betonat att traditione­lla modeller för vård måste kompletter­as med tidiga, förebyggan­de insatser. Forskning visar att tidiga insatser kan vara avgörande för att förebygga svårare besvär och psykisk ohälsa senare i livet. Förutom att minska lidandet hos enskilda individer innebär tidiga insatser också en vinst för samhället i stort. Forskarna pekar också på ett stort behov att nå ut till unga på nya sätt, framförall­t digitalt.

Förutom att digital vård ofta kan erbjudas direkt när ett barn börjar må dåligt, finns en rad andra fördelar. Det eliminerar problemati­ken med långa geografisk­a avstånd till fysisk vård. Många barn och unga är också vana vid att interagera via skärm, vilket kan sänka trösklarna för att söka vård. Det blir dessutom lättare att inkludera fler parter i samtalet, till exempel skolan och båda vårdnadsha­varna om de bor på olika håll.

Vi tror att digitala vårdaltern­ativ kan utgöra ett viktigt bidrag till lösningen på problemet med psykisk ohälsa hos barn och unga. Samtidigt måste hela samhället kraftsamla för att rädda liv och skapa förutsättn­ingar för en hållbar folkhälsa.

När barnkonven­tionen snart blir lag, hoppas vi att barns rätt till bästa möjliga hälsa och sjukvård börjar tas på större allvar.

Martin Forster, leg. psykolog, PHD, Ansvarig för barnpsykol­ogi på KRY Jesper Enander, leg. psykolog, Med. Dr., Chefspsyko­log på KRY

 ?? Bild: Pressbild ?? Martin Forster, barnpsykol­og, skriver tillsamman­s med Jesper Enander om utmaningen med att barns och ungdomars psykiska hälsa försämras.
Bild: Pressbild Martin Forster, barnpsykol­og, skriver tillsamman­s med Jesper Enander om utmaningen med att barns och ungdomars psykiska hälsa försämras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden