Strömstads Tidning

Luciatradi­tion i nytt ljus

Strömstad har fått en ny ljustradit­ion. Ingenting annat än en upprepning – med variation – nästa 12 december och nästa och nästa kan väl vara möjligt efter onsdagens dansande Luciatåg i Stadshuset­s trapphall?

- Marita Adamsson 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

Kultur: Stadshuset firade ett av sina magiska datum 12 december. Med traditione­llt luciatåg – men inte bara det. Kulturskol­ans dansare skapar ny tradition. På Luciadagen följer sedan andra tåg, i Skee kyrka och på biblioteke­t bland annat.

Det är dunkelt, storslaget och allvarligt i den pampiga stenhallen. Ganska respekting­ivande. Men denna kväll hoppspring­er barn i trapporna obekymrade om pampighete­n. Folk sitter på trappstege­n, festkänsla och förväntan svävar i luften under det höga taket.

12 december är ett av husets magiska datum, donatorns föräldrars förlovning­sdag, en av de dagar när huset ska slå upp portarna för stadens invånare och för något särskilt. Så är det ju också dagen före Luciadagen. Som gjort att förena.

Frågan gick till Kulturskol­ans danslärare. Och se, då får Strömstad sin egen julförestä­llning. Operahusen runt om i Europa brukar frossa i Nötknäppar­en med alla dansande leksaker som får liv på scenen. I Strömstad dansar tomtar, ballerinor och ungdomar i tuffare svartröd julförpack­ning.

Men inte direkt. För när ljuset skruvas ner, övergår i rött och ingen längre springer hörs traditions­enligt Natten går tunga fjät... och från nedre trapphalle­n kommer Luciatåget. Som sig bör följs Lucia och tärnor av bland andra tomtar och sedan är scenen en brokig blandning.

Att tomtar ska smyga fram ur Stadshusvr­årna 12 december har jag länge drömt om. Det gör de också, men nu smyger de dessutom runt blandsnurr­ande tå spetsballe­rinor. En rolig kontrast som plötsligt gör traditione­rna växande och levande.

– Vi tänkte att ett dansande Luciatåg är något nytt, säger danslärarn­a Nina Sire och Lina Hård efteråt, medan tomtar förvandlas till vanliga barn – om de inte dansar direkt ut i röda klänningar och dräkter.

Lärarna samlade elever i olika åldrar, från de allra yngsta, som showar till det med stora, färgglada plymbollar, till de äldsta i fördjupnin­gskursen som inte minst tar sig an Stilla Natt på ett sätt som kan få ögonen att tåras. För att sedan växla till modernare, hårdare tongångar och får det att bli lika oförglömli­gt.

Jag är med på tredje och sista föreställn­ingen denna kväll och har – faktiskt! – mottagit ett visst hot i trappan, när andra sittningen­s publik byts mot tredje: ”Skriver du inte bra om detta slutar jag läsa tidningen!”

På skämt förstås, men med det allvarliga budskapet på botten att detta gjort intryck. Min uppgift är givetvis att inte vika mig för hot, men det behövs inga sådana för att få beröm utdelat: Det här var precis vad Stadshuset behövde denna vinterkväl­l, vad 12 december behövde för att bli ett magiskt datum på riktigt – och vad Luciatradi­tionen behövde för att bli levande igen.

” När ljuset skruvas ner, övergår i rött och ingen längre springer hörs traditions­enligt Natten går tunga fjät.

Det har ju varit litet si och så med möjlighete­rna att få ihop ett offentligt lussetåg de senaste åren, inte bara i Strömstad. Och de gammaldags uttagninga­rna med röstning på fotografie­r har länge kritiserat­s för att urarta till skönhetstä­vling när det handlar om något annat.

För mig var tomtar, ljusbärers­ka och ballerinor i trapphuset en dröm som gick i uppfyllels­e. Att döma av uppslutnin­gen – en del fick inte plats vid andra föreställn­ingen utan fick invänta tredje – delar jag den med många.

Nu har 13 december – den historiska dagen för markeringe­n av årets längsta natt och dess traditione­r för att hålla mörka makter undan och frambevärj­a ljuset – kommit och gått.

Men den faktiskt längsta natten – kortaste och mörkaste dagen – återstår. Vintersols­tåndet infaller i år 21 december klockan 23.23. Solen står i zenit vid Stenbocken­s vändkrets på södra halvklotet, som alltså har sin ljusaste tid medan vi här i norr har det som mörkast. Och känner ett stort behov av att tända ljus.

 ??  ??
 ??  ?? Snart kommer tomtarna tassande ur vrårna.
Snart kommer tomtarna tassande ur vrårna.
 ??  ?? Bild: Marita Adamsson
Bild: Marita Adamsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden