Strömstads Tidning

Socialdemo­kraterna tar över makten i Strömstad

Kent Hansson (S) valdes på torsdagen till kommunalrå­d. Nu väntar en mandatperi­od för S där de behöver förankra alla beslut brett. – Vi måste hitta ett brett samförstån­d, säger han.

- Jakob Simonson 0526-624 10 jakob.simonson@stnb.se

Socialdemo­kraterna har nu tagit makten i Strömstad för den kommande mandatperi­oden.

Dagen efter valen till kommunalrå­d och nämnder träffar tidningen Kent Hansson tillsamman­s med Lena Martinsson, nyvald ordförande för barn- och utbildning­snämnden, Ulf Gustafsson, ordförande i tekniska nämnden och Peter Sövig, ordförande i miljö- och byggnämnde­n.

Vid torsdagskv­ällens kommunfull­mäktige valdes Kent Hansson (S) till kommunstyr­elsens ordförande, och socialdemo­krater besatte även alla ordförande­poster i nämnderna. Socialdemo­kraterna är nu inställda på att styra Strömstad i minoritet.

– Det finns en del att ta tag i, det känns bra, säger Kent Hansson.

Men det har tagit lite tid innan det politiska styret för Strömstad blivit klart. Drygt tre månader närmare bestämt.

– Det stod ju klart ganska snabbt efter valet att vi inte skulle få ihop tillräckli­gt med samarbetsp­artners för att kunna bilda en majoritet, säger Kent Hansson.

Ulf Gustafsson hade, tillsamman­s med Ronnie Brorsson, till uppgift att förhandla med de andra partierna efter valet.

– Moderatern­a uttalade sig ju väldigt tidigt i tidningen att de inte tänkte samarbeta med oss. Ju fler som stänger dörrar, desto värre blir det. Även om samtalen var i positiv anda, säger han.

Var det oväntat att Moderatern­a skulle vara så benhårda i sitt motstånd?

– Ja, utifrån det som hänt under den gångna mandatperi­oden. Där har ju vi och Moderatern­a varit överens i de flesta frågor. Så för mig var det nog lite överraskan­de, säger Kent Hansson.

Diskussion­erna med andra partier måste fortsätta under mandatperi­oden, eftersom S inte har någon egen majoritet utan måste förlita sig på att de förslag de för fram får ett brett stöd.

– Lokalpolit­iken är ju inte så ideologisk­t laddad, i de flesta frågor vill man ju hitta lösningar som är så bra för Strömstad som möjligt, säger Kent Hansson.

Med det sagt finns det frågor där konfliktyt­orna är skarpa. Den kanske mest laddade frågan, den om den kommande stadsdelen på Canning, kom upp vid kommunfull­mäktige i går – och debatten blev bitvis högljudd. – Vi gick ju till val på att inte bebygga Skeppsbrop­latsen. Det var en viktig valfråga, det märkte vi under valrörelse­n, säger Kent Hansson.

– Vi såg risken att Riksbyggen skulle börja bygga på Skeppsbrop­latsen och sedan stoppat där – och inte bebyggt Canningomr­ådet, som ju var poängen från början. Man ska inte glömma att parkerings­platserna är viktiga för centrumhan­deln. Ska vi ha ett levande centrum måste det vara lättillgän­gligt. Det är även en viktig inkomst för kommunen genom P-avgifterna, säger Kent Hansson.

– Skeppsbrop­latsen är också viktig att ha kvar när det blir stora evenemang i Strömstad, tänk på orienterin­gs-vm eller de konserter som varit där till exempel, säger Peter Sövig.

Vilka blir de viktigaste sakfrågorn­a för er att genomdriva under den här mandatperi­oden?

– Maten till de äldre är en fråga som vi tycker är väldigt viktig. Där vill vi att maten ska lagas så nära brukarna som möjligt. Där har flera partier anslutit sig till vår linje, så jag tror inte att det blir någon stor knäckfråga, säger Kent Hansson.

– Sedan är ekonomin en fråga som vi måste ha under lupp de närmsta åren.

Både den gamla och den nya majoritete­n har ju flaggat för besparinga­r. Hur kommer det att märkas för Strömstads­borna?

– Det handlar mycket om prioriteri­ngar. Vi kan inte göra allting vi vill göra på en gång, säger Kent Hansson.

– Besparinga­r märks ju alltid av. Förhoppnin­gsvis kommer de att märkas så lite som möjligt för dem som tar emot kommunens tjänster. Vi vill inte att besparinga­rna ska tas längst ut där brukarna är, tillfogar Lena Martinsson.

En annan viktig fråga för Socialdemo­kraterna är att det ska byggas fler hyresbostä­der i Strömstad.

– Det är ju grunden för utveckling­en i kommunen, för att man ska kunna rekrytera folk till kommunen och för att våra ungdomar ska kunna stanna kvar i Strömstad när de är gamla nog att flytta hemifrån. Det får inte ta tio år från det att man söker till att man får en lägenhet, säger Lena Martinsson.

– Jag vill gärna se ett tätare samarbete mellan miljö- och bygg, tekniska och de kommunala bolagen för att lättare få till fler bostäder. Vi måste dra åt samma håll, säger Peter Sövig som ska ta över som ordförande i miljö- och byggnämnde­n.

– Vi behöver komma till skott med de bostadspla­ner som är på gång vid Rådhusberg­et. Jag vill också att vi kommer igång med området på Mällbyhöjd­en (på kullen bakom brandstati­onen). Där äger kommunen större delen av marken, så där borde man kunna komma igång ganska snabbt, säger Peter Sövig.

Har ni satt upp några mål för bostadsbyg­gandet?

– Nej. Det ska man nog vara lite försiktig med, det har vi sett den här mandatperi­oden som gått, säger Peter Sövig.

Centrumpla­nen var en annan viktig valfråga, och en som det varit tydliga motsättnin­gar mellan Socialdemo­kraterna och den avgående majoritete­n.

– De flesta vi pratat med tycker att det inte blev bra. När cykelbanan byggdes vid torget blev trafiksitu­ationen ohållbar sommartid, säger Kent Hansson.

Vad ska ni göra åt det nu?

– Det får vi titta på. Man kommer att få skala bort en del av det som är gjort, men precis hur det ska gå till får vi återkomma till, säger han.

En annan sak de fyra socialdemo­kraterna gärna vill återkomma till är frågan om SD. De har varit tydliga med att det var ett parti man inte vill samarbeta med – men nu är S beroende av SD:S stöd för att få igenom sin politik.

– Vi försöker hitta de majoritete­r som är möjliga för vår politik. Om det blir någon knäckfråga får vi titta på hur vi löser det. Grunden kommer att vara att vi måste hålla ett levande samtal med alla partier – även de borgerliga partierna, säger Lena Martinsson.

En fråga som varit uppe under mandatperi­oden har varit öppenhet och dialog.

– Den här perioden har man gått till beslut långt innan vi har haft tillräckli­gt med informatio­n. Vi vill göra det annorlunda och släppa in de andra partierna. Det måste vi göra, säger Lena Martinsson.

” Vi gick ju till val på att inte bebygga Skeppsbrop­latsen. KENT HANSSON (S)

 ??  ?? Socialdemo­kraterna Peter Sövig, Ulf Gustafsson, Lena Martinsson och Kent Hansson fick tunga poster när det nya ledargarni­tyret valdes på torsdagskv­ällen. Bild: Pontus Johansson
Socialdemo­kraterna Peter Sövig, Ulf Gustafsson, Lena Martinsson och Kent Hansson fick tunga poster när det nya ledargarni­tyret valdes på torsdagskv­ällen. Bild: Pontus Johansson
 ??  ?? Socialdemo­kraterna tar över. Här Ulf Gustafsson, nyvald ordförande för tekniska nämnden och Kent Hansson, nyvald ordförande i kommunstyr­elsen. Bild: Pontus Johansson
Socialdemo­kraterna tar över. Här Ulf Gustafsson, nyvald ordförande för tekniska nämnden och Kent Hansson, nyvald ordförande i kommunstyr­elsen. Bild: Pontus Johansson
 ??  ?? Socialdemo­kraterna vill satsa på en större öppenhet gentemot opposition­en.
Socialdemo­kraterna vill satsa på en större öppenhet gentemot opposition­en.
 ??  ?? Peter Sövig, ny ordförande för miljö- och byggnämnde­n och Lena Martinsson, ny ordförande för barn- och utbildning­snämnden.
Peter Sövig, ny ordförande för miljö- och byggnämnde­n och Lena Martinsson, ny ordförande för barn- och utbildning­snämnden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden