Strömstads Tidning

Ny majoritet vill freda Skeppsbrop­latsen från bostadsbyg­gande

- Marita Adamsson 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

Skeppsbrop­latsen förorsakad­e återigen het debatt i fullmäktig­e. En majoritet på 23 röster, varav elva socialdemo­krater, röstade på torsdagskv­ällen igenom ett tilläggsav­tal med Riksbyggen som gör klart att Skeppsbrop­latsen inte kommer att planläggas för bostäder. Den borgerliga fyrklövern var starkt kritisk, ville hålla möjlighete­rna öppna och reserverad­e sig mot beslutet.

Bebyggelse eller inte på Skeppsbrop­latsen fortsätter att skapa politisk splittring. Ett oenigt kommunfull­mäktige godkände på torsdagskv­ällen ett tilläggsav­tal till det markanvisn­ingsavtal om utbyggnad på Canningomr­ådet som förlängdes i oktober.

I avtalet slås fastat t Skeppsbro platsen inte ska detaljplan e läggas för bostäder utan för att bli allmänt tillgängli­gt område.

Med 23 röster från S, V, Fi, KD och S D mot de fyra samverkand­e partierna M,L,C och MP: S 16 klubbades tillägget.

Kritiken från fyrklövern var stark och kan sammanfatt­as som att man kan komma att ångra en detaljplan som låser platsen till att vara obebyggd, medan en tillåtande plan ger frihet att bygga så småningom eller låta bli.

Dag Wersén (M) pläderade för visionen att bygga äldreboend­e på en del av Skeppsbrop­latsen, med förhoppnin­gen att då också ha ett bättre vårdutbud på sjukhuset. Han dömde dessutom ut skrivninga­rna tilläggsav­talet rent juridiskt, som icke bindande.

– Skeppsbrop­latsen kan vara en av de bästa platserna i Strömstad att bygga särskilt boende på, sade han.

– Låt de nya politikern­a jobba vidare utan ett dåligt tilläggsav­tal, vädjade han och dömde ut avtalet som språkligt och tekniskt ”uselt”:

– Arbetet med avtalet har inte var förgäves. Vi har fått bättre ekonomiska beräkninga­r som visar att bygget blir en större ekonomisk belastning för kommunen än väntat, ansåg han också.

Liberalern­as Mette H Johansson var upprörd över tanken att binda sig för att göra en detaljplan som säger nej till bostäder.

– Jag fattar inte, utropade hon och påminde om att alla brukar tala om behovet av bostäder.

– Ni tar bort möjlighete­n för bostäder för all framtid!

Lars Tysklind ville sätta in Skeppsbrop­latsen i ett större sammanhang och talade bland annat om risken att Canning blir en från centrum isolerad stadsdel om Skeppsbrop­latsen blir ett mörkt, öppet område, en risk som även Åsa Torstensso­n (C) lyfte fram:

– Lämnar vi Skeppsbrop­latsen som en stor mörk parkering skapar det otrygghet.

Miljöparti­et har varit ensamt om att förespråka byggstart på Skeppsbrop­latsen och Karla Valdivieso höll fast vid den ståndpunkt­en, medan övriga i hennes fyrpartibl­ock talade om vikten av att behålla möjlighete­n att bygga bostäder där, men såg det inte som aktuellt nu.

Majoritete­n betonade istället vikten av att bevara Skeppsbrop­latsen som ett område för allmänhete­n.

– Det är inte så att ingenting kommer att göras. Skeppsbrop­latsen ska göras trygg och vacker och vara en del av Strömstads centrum, sade Marielle Alvdal (Fi).

– Vi hoppas att förskönand­e av Skeppsbrop­latsen ska prioritera­s.

–Det här ä rett tillrättal­äggande som visar att Skeppsbrop­latsen inte ska ingå i mark anvisnings­avtalet. Det hade medfört stora extrakostn­ader för kommunen, sade Anders Ekström (KD).

Sverigedem­okraten Mattias Gustafsson deklarerad­e att så länge S D finns med ska Skeppsbrop­latsen inte bebyggas, medan Lena Martinsson (S) nöjde sig med att yrka bifall till tilläggsav­talet.

Efter fem minuters ajournerin­g gick fullmäktig­e till beslut, vilket ledde till votering och ett ja till avtalet med siffrorna 23-16.

Den borgerliga fyrklövern – M,C,L och MP – reserverad­e sig mot beslutet.

Ärendet gällde enbart tilläggsav­talet till det förläng damark anvisnings­avtalet med Riksbyggen. I avtalet slås fast dels att kommunen inte avser planlägga Skeppsbrop­latsen för bostäder men att Riksbyggen har förstahand­srätt till köp om kommunen i framtiden ändrar sig.

Det står också i avtalet att andelen hyresrätte­r i det nya bostadsomr­ådet även i fortsättni­ngen ska utgöra 20 procent av det totala antalet bostäder.

 ??  ?? Kommunfull­mäktiges nya majoritet godkände ett tilläggsav­tal med Riksbyggen som säger att Skeppsbrop­latsen inte ska detaljplan­eläggas för bostäder. Bild: Jakob Simonson
Kommunfull­mäktiges nya majoritet godkände ett tilläggsav­tal med Riksbyggen som säger att Skeppsbrop­latsen inte ska detaljplan­eläggas för bostäder. Bild: Jakob Simonson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden