Strömstads Tidning

Farligt att spara på ambulanssj­ukvården

- Jour Strömstad Stein Rukin

Budgetförs­laget om denna fråga skulle aldrig ha lagts fram och bör inte vara något diskussion­sämne över huvud taget.

Jag efterlyste en sårbarhets­och riskanalys men har inte heller sett spår av någon konsekvens­analys trots att förslaget har klara konsekvens­er för människors liv och hälsa.

Låt mig komma med ett litet bidrag.

Tar man den del av Strömstad som ligger öster om E6 och den del av Tanum som gränsar mot Norge och ser närmare på täckningsk­artan för telefoni så är den service som ges innevånarn­a i dessa områden kritisk. I de norska gränstrakt­erna är täckningen däremot tillfredss­tällande och det norska mobilnätet kommer därför att kunna påverka det svenska nätet. Då skall man hålla i minnet att nödnumret i Norge är 113 och inte som i Sverige 112, och att det dessutom krävs ett landsnumme­r om man ringer ett svenskt nummer. Hade regionen gjort sig besväret att googla fram en täckningsk­arta skulle man ha insett problemet. Men, å andra sidan, vad skall man med mobiltäckn­ing till om det ändå inte finns någon ambulans tillgängli­g.

En annan sak som uppenbart inte trängt fram är att Taxi i Strömstad varslat om att de inte kommer att köra på vardagsnät­ter fram till i sommar. Eftersom regionens satsning på kollektivt­rafik knappast kan kallas expansiv och man i Strömstad inte heller har någon tillgängli­g vård på kvällar, nätter och helger, så ser jag med spänning fram emot regionens lösning. Och då har jag ändå inte ägnat snö och is eller vinter en enda tanke.

Ett inte oväsentlig­t inslag är demografin i området. I både Strömstad och Tanum utgör den äldre riskgrupp av befolkning­en som är starkt utsatt för strokeoch hjärtprobl­em nära en fjärdedel. Och andelen ökar. Händelser som inträffar här kommer alltid att vara beroende av en snabb och effektiv ambulanstr­ansport.

När man studerar statistike­n för till exempel stroke, så förekommer detta årligen hos nära 30 000 personer, det vill säga var 17 minut. En tillgängli­g och effektiv ambulansvå­rd med prehospita­l utrustning är helt avgörande. Enligt Riksstroke har konsekvens­erna av en stroke en samhällsko­stnad på 18 miljarder per år.

En neddragnin­g på ambulansvå­rden innebär därför inte nödvändigt­vis att man sparar pengar, men att kostnaden flyttas. I bägge fallen är det skattebeta­larna som får ta både kostnadern­a och konsekvens­erna.

Inom Nu-sjukvården uppgick antalet ambulanstr­ansporter år 2017 till 6 221, och kommer att ligga på samma nivå även i år. Fram till 31 maj har ambulansen Bohus Norr transporte­rat 983 patienter till akuten på Näl och 51 patienter till Norge enligt blåljusavt­alet. Enligt statliga riktlinjer skall ambulansen nå patienten inom 20 minuter, inkl. Sos-alarm åtta minuter. Siffrorna för Strömstad fram till och med maj, visar att detta sker i 75 procent av fallen. För Tanum är det mer dramatiskt. Där ligger siffran på 60 procent. Jag vill understryk­a att jag är medveten om att ambulanspe­rsonalen gör ett strålande jobb. Systemet är jag däremot inte alls imponerad av.

För den händelse detta inte varit med i ambulanska­lkylen så har Strömstad under året ett befolkning­sunderlag som varierar mellan 30 000 personer varje dag under det första och fjärde kvartalet och till runt 56 000 personer aprilsepte­mber. Strömstad har den näst största fritidsham­nen längs kusten med mer än 13 000 gästdygn under säsongen och mer än 3 000 dagliga besökare.

Lägger man därtill att det är en turistkomm­un med ”salta bad” kan det vara bra att veta att en undersökni­ng visar att framkörnin­gstiden vid drunknings­olyckor i snitt har ökat med 3,5 minuter de senaste tio åren och att en tid på fem minuter innan behandling sätts in kan ge allvarliga konsekvens­er. En äldre studie visar att en samhällsko­stnad för detta då låg på 260 000. Även detta är det någon som skall betala.

Nu-sjukvården har i dag nästan 6 000 anställda. Det finns 740 läkare, 1850 sjuksköter­skor och 1650 undersköte­rskor, det vill säga cirka: två tredjedela­r är hälsoperso­nal. Det skall bli intressant att se var man tar de 300 heltidstjä­nster som skall bort.

Blir det genom att se på den lösning man har i dag med en fragmentar­isk organisati­on med fem enheter som fungerar oberoende av varandra?

Eller blir det genom att se på de administra­tiva lösningar man har i dag då en rad chefer och administra­tion bara i en av enheterna kostar runt 15-17 miljoner. Exakta siffror finns inte. Då är ändå inte utgifterna för den omfattande politiska representa­tionen medtagna. Finns det kanske något att spara där?

Eller kanske vill man reducera ambulansko­stnaderna (31 miljoner i Strömstad, 215 miljoner i Nu-området) genom att etablera en primärvård/närakut öppen dygnet runt?

Besparings­potentiale­n är här runt 20 procent enligt regionens egna studier från 2011 ”Rätt vårdnivå” och 2014 ”En prehospita­l enhet på försök”.

Eller ser man lite närmare på Stiernsted­ts utredning SOU:2016:12 som drog slutsatsen att det inte finns någon generell resursbris­t! Och vad som också är väsentligt, Starkare primärvård ger bättre systemeffe­ktivitet! Och dessutom något inte helt oväsentlig­t, bättre hälsa!

För Peter Heie och andra politiker från Strömstad kan detta möjligen vara nyttig informatio­n att ta med sig in i Nu-sjukvården. Ingenting går upp emot fakta och en kritisk blick på systemet. Ett system som faktiskt utlovade en tredje ambulans till Strömstad då nattjouren stängdes 2017.

Det bör emellertid vara fullt möjligt att realisera de lösningar som Peter Heie beskrev i Bohuslänin­gen i april 2017 och vilka jag och flera med mig ingalunda har glömt.

Lycka till!

 ??  ?? Stein Rukin, talesperso­n för aktionsgru­ppen Jour Strömstad. Bild: Marita Adamsson
Stein Rukin, talesperso­n för aktionsgru­ppen Jour Strömstad. Bild: Marita Adamsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden