Strömstads Tidning

Strömstad undersöker Norrtäljem­odellen för vård

Norrtäljem­odellen, som organisera­r vård genom ett tätare samarbete mellan olika vårdgivare, får en chans i Strömstad. Det nya fullmäktig­e har gett klartecken för att se på möjlighete­rna.

- Marita Adamsson 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

Norrtäljem­odellen har lyfts fram som ett intressant exempel för att kunna ge bättre vård dygnet runt i såväl ett medborgarf­örslag som i en motion från Moderatern­a.

Socialförv­altningen har i sin beredning av förslagen svarat att det i dagsläget inte finns förutsättn­ingar för någon djupare utredning av om Strömstad kan använda modellen och föreslog därför att förslagen skulle avslås. Det blev också kommunstyr­elsens förslag.

Men fullmäktig­eledamöter­na ville annorlunda. Marielle Alvdal (Fi) är läkare och hade direktinfo­rmation från vårdgivare som arbetar med modellen:

– Jag är med i Sveriges Kvinnliga Läkares Förening och vår ordförande arbetar med Norrtäljem­odellen. De samarbetar över de traditione­lla gränserna och hon vittnar om att det fungerar bra. Jag tycker vi ska utreda det här vidare.

Hon fick stöd av socialdemo­kraten Leif Andersson som yrkade bifall till medborgarf­örslaget och förklarade att han gjort så även i socialnämn­den.

Även Sverigedem­okraten Fredrik Eriksson tog till orda för att yrka bifall och passade samtidigt på att tacka aktionsgru­ppen Jour Strömstad som tagit fram faktaunder­lag. Ingen anmälde någon avvikande åsikt och beslutet blev alltså ett bifall istället för det föreslagna avvisandet.

Likadant gick det för den moderata motionen med samma innehåll som medborgarf­örslaget.

– Jag lämnade in den 28 februari 2017 så det har gått ett tag. Det jag begär är att man ska titta litet utanför sitt vanliga område. Jag har varit i kontakt med Norrtälje och de som vet något om det där säger att modellen fungerar bra, sade Bengt-göran Bergstrand (M).

Hans motion bifölls av kommunfull­mäktige. Strömstads politiker ska därmed arbeta tillsamman­s och med regionen för att med Norrtäljem­odellen som förebild arbeta för att ”kunna ge vård dygnet runt i Strömstad till kommunens invånare och besökare”.

Norrtäljem­odellen är ett samarbete mellan ett kommunalfö­rbund som har politisk ledning från både kommun och landsting, vårdbolage­t Tiohundra, Norrtälje kommun och Stockholms läns landsting.

Den bygger på nära samarbete som tar bort onödiga gränser mellan offentlig och privat vård och mellan kommun och landsting.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden