Strömstads Tidning

Luciatradi­tion på biblioteke­t med lussetåg, pepparkako­r och glögg

Sedan flera år tillbaka är det tradition att barn från Ekens förskola uppvaktar besökarna på stadsbibli­oteket med ett Luciatåg. I år var inget undantag.

- Linda Smith 0526-624 06 linda.smith@stnb.se

Sex tappra femåringar från Ekens förskola har kommit till biblioteke­t. Under morgonen har de firat Lucia på förskolan och har därför hunnit bli varma i kläderna. De ska bjuda på sju klassiska sånger. I mun på varandra berättar de vilka. Det är Sankta Lucia, Tomten som hade snuva, Lusse lelle, Sockerbaga­ren, Pepparkaks­gubbarna och Midnatt råder.

Favoriter som pekas ut är Pepparkaks­gubbarna och Sockerbaga­ren. Och för att sjunga rätt har de såklart övat ganska mycket.

– Jättemycke­t! Tusen gånger! berättar Pola Halgord.

Under veckan har de även pysslat och bakat lussekatte­r.

– Jag har gjort en skummel snöman, säger Kristian Gjeerstad.

Med tomtedräkt­er och vita klänningar skrider barnen till slut fram mellan bokhyllorn­a. Det märks att de övat. Sångtexter­na sitter och emellanåt bjuds det på en enkel koreografi. Biblioteke­t bjuder besökarna på pepparkako­r och glögg.

I publiken sitter Strömstads kanske yngsta Lucia, lilla Ebba-lucia Mathiasdot­ter tillsamman­s med kusinen Nellie Stolfer Landgren. Deras respektive mammor Amanda Kimme och Sofie Stolfer Landgren och barnens farmor respektive mormor, Ingela Karlsson , är också med.

– Det var jättegulli­gt och det är kul att det händer något, säger Sofie.

– Men det är synd det inte är någon Lucia i Strömstad längre, säger Ingela Karlsson.

 ??  ?? Sex femåringar från Ekens förskola fick uppdraget att lussa för besökarna på Strömstads stadsbibli­otek. Bild: Linda Smith
Sex femåringar från Ekens förskola fick uppdraget att lussa för besökarna på Strömstads stadsbibli­otek. Bild: Linda Smith

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden