Strömstads Tidning

Med ljus och glitter i hår och händer

- Thobias Nilsson

Bänkarna fylldes snabbt i Skee kyrka när det var dags för Luciafiran­de på kvällen 13 december.

Klockan 18.00 brann marschalle­rna utanför portarna till Skee kyrka där folket gick in och tog plats i bänkarna. De tre ljuskronor­na i taket lystes upp med levande ljus. Ceremonin hölls av Prästen Magnus Sälde och vid pianot satt Annelie Karlsson. Ceremonin började traditions­enligt med att man väntade in klockorna. Det följdes av psalmer som Bereden väg för Herren och Stilla Natt.

Strax därefter måste de besökare som tagit plats i gången mellan bänkarna flytta sig när portarna öppnas för Luciatåget. Lucia längst fram i stor krona med levande ljus, följd av ett långt tåg tärnor med glitter i håret och ljus i sina händer. De tar plats längst fram i kyrkan för att sedan sjunga tillsamman­s.

Efter sången går Lucia fram med tre av sina tärnor för att tända varsitt ljus och läsa upp varsin bön. Sedan var det dags för Lucia att bli krönt av Magnus Sälde. Hon får ett halssmycke runt halsen i form av en ängel och han berättar om den långa traditione­n av Luciafiran­de och bedyrar hur viktig den är i dag.

Att stå längst fram i en kyrka fylld med folk tar kraft och efter en stund fick Lucian sätta sig ner med en läsk för att få upp blodsockre­t. Även tärnorna fick ha hjälp av de vuxna med att dra åt banden runt midjorna så att klänningar­na satt som de skulle.

Avslutning­svis tågade de ut igen till tonerna av Sankta Lucia och därefter var det lussefika i församling­ssalen.

 ??  ?? Fin stämning i Skee kyrka. Bild: Thobias Nilsson
Fin stämning i Skee kyrka. Bild: Thobias Nilsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden