Strömstads Tidning

En reflektion över resor och resekostna­der

-

I dessa besparings­tider investerar Nu-sjukvården cirka 3 miljoner och upprättar hyreskontr­akt för en knapp miljon i en närliggand­e kommun för ”lättvårds-dialyspati­enter. Inga tvivel om att ett tillgängli­gt dialysutbu­d är viktigt och nödvändigt, men man verkar ha förbisett att dialysen på sjukhuset i Strömstad, som ligger där fullt utrustat och som ägs av regionen, skulle kunna fungera alldeles utmärkt.

Nu hävdas det att flera skulle få längre resväg. Jag har i flere månader efterlyst patientund­erlag och lokaliseri­ngen av dessa, men har hittills inte fått svar. Normalt skulle man ju räkna med att när Nu-sjukvården investerar några miljoner, så har de åtminstone ett begrepp om patientund­erlaget och var patientern­a är lokalisera­de.

Och när det gäller transport och transportk­ostnader, vem har ansvaret för att dessa blir utförda rationellt och till lägst möjlig kostnad. Ingen?

Transportk­ostnader med taxi för två dialyspati­enter från Strömstad till Näl utgör cirka 1,2 miljoner. Nu är detta så klokt upplagt att behandling­en sker på olika tidpunkter och det kan därmed inte ske någon samåkning.

Så långt jag har fattat är det det regionala bolaget Västtrafik som organisera­r transporte­rna. Inte vet jag hur bolaget förhåller sig till samåkning. Däremot är det möjligt att konstatera att organiseri­ngen av transporte­n inte verkar påkalla någon stor uppmärksam­het i bolaget.

Ett betydligt antal transporte­r som berör dialyspati­enter i Strömstad löses ofta genom att en patient från Strömstad reser hem från Näl med en taxi från Trollhätta­n som innan dess hade varit i Strömstad och hämtat en annan patient till Näl. I stället för att ta en taxi från Strömstad fram och tillbaka 25 mil, så kör man den dubbla sträckan, 50 mil, för att frakta två personer. Säkert bra för taxinäring­en, men eftersom sådan ”dubbelkörn­ing” knappast är begränsad bara till patienter från Strömstad, så finns det kanske betydliga belopp att spara – om någon skulle vara intressera­d av det!

När man tog i bruk Regionens Hus i Göteborg till en kostnad av en miljard eller mer, minns jag att man från regionens sida framhöll som en väsentlig orsak ”att minska resandet” för dem som jobbar inom regionen.

Minskat resande skulle säkert vara av intresse för pasientern­a också! Stein Rukin, Jour Strömstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden