Strömstads Tidning

Kvinnofrid i juletid

-

Många ser fram emot julen för att få umgås med familj och vara hemma. Men för dem som drabbas av våld i nära relationer, kan familj och hem innebära otrygghet. Enligt BRÅ sker 72 procent av misshandel­sfallen mot kvinnor av närstående eller en bekant, och den vanligaste platsen är hemmet (32 procent). I 45 procent av fallen är den som misshandla­r påverkad av alkohol eller droger.

För många kvinnor är juloch nyårshelge­n ett rent helvete. Kvinnojour­ernas skyddade boenden är under stor press. Nästan alla har på grund av platsbrist tvingats neka kvinnor som har sökt boende. Fler platser behövs på skyddade boenden generellt, men också fler platser för kvinnor med djur eller eget missbruk. Personer som lever under hot eller förföljels­e måste därtill enklare kunna erbjudas skyddad identitet.

Många kvinnojour­er kämpar med sin finansieri­ng. De som utför ett synnerlige­n viktigt arbete måste slåss för ekonomisk överlevnad. Det måste vara det offentliga­s skyldighet att trygga finansieri­ngen av kvinnojour­erna, även om arbetet bör bedrivas av de som besitter erfarenhet, stor kompetens och erbjuder en låg tröskel in, som myndighete­r inte kan matcha.

Kvinnojour­erna är livsviktig­a, men det handlar också om skeva strukturer som behöver förändras i grunden. Alla kvinnor ska vara trygga i sitt hem där alla ska ha en chans att känna julefrid. Sofia Jarl, förbundsor­dförande Centerkvin­norna Elisabeth Johansson, ordförande Skee CK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden