Strömstads Tidning

Nyhetschef­en om 2018: ”Vårdsituat­ionen fortsatt aktuell”

-

Högst troligt. Men i år har det, under de sista veckorna, vuxit fram en proteströr­else mot fyrverkeri­er i Strömstad. Framför allt är det djurens välbefinna­nde man tänker på. Rörelsen har kommit igång försent för att kunna stoppa pangandet som drar igång natten till den 1 januari 2019. Kan de samla en tillräckli­g opinion för att göra skillnad när vi om ett år går in i ett nytt decennium? Återstår att se.

I dagarna har vi på Strömstads Tidning inlett en ny artikelser­ie om bostadsbri­sten som slår mot de unga i Strömstad. Både de som går ut gymnasiet här och vill flytta från föräldrahe­mmet och de som kommer utifrån, har hittat jobb här och vill slå sig ner i Strömstad.

När jag efter gymnasiet 1996 flyttade till Malmö med ett par vänner ställde vi oss i kö till en lägenhet i februari och kunde flytta in i en fyra vid Värnhemsto­rget i september. Hyran låg, om jag minns rätt, på 6 000 kronor. När jag pratade med de unga Strömstads­borna August Coster och Tisha Josefsson berättade de att de stått i kö hos Strömstads­byggen fyra respektive sex år. Och har fortfarand­e ingen chans på en lägenhet i stan. Frågan om byggandet av hyresbostä­der till rimliga priser förblir en politisk knäckfråga i Strömstad. Nu är det ett nytt styre i kommunen under ledning av Kent Hansson (S) som ska ta sig an uppgiften.

När vi träffade fyra ledande socialdemo­krater dagen efter fullmäktig­emötet i december då de tagit hand om alla viktiga politiska poster, sa de att de avser att satsa på bostadsbyg­gen på bland annat Rådhusberg­et och det jungfrulig­a området som kallas Mällbyhöjd­en (bakom brandstati­onen).

men på frågan om de ville ange någon siffra för antalet bostäder som ska färdigstäl­las per år under mandatperi­oden, svarade Peter Sövig, tillträdan­de ordförande i miljö- och byggnämnde­n, nej. En något defensiv hållning, men kanske klok, med tanke på den förra majoritete­ns misslyckan­de med att uppnå sina högt ställda ambitioner.

en annan mycket viktig fråga som varit högaktuell under året och kommer att fortsätta vara det under 2019 är den lokala vårdsituat­ionen. Efter att jourvården steg för steg monterats ner i Strömstad tändes det ett nytt hopp när Strömstads Tidning i augusti kunde berätta att Praktikert­jänst gärna vill utöka sin verksamhet på Strömstads sjukhus, med bland annat dygnsjour och dagkirurgi. Detta är de redo att sjösätta redan i sommar – om regionen vill göra en upphandlin­g. Dessutom antog Strömstads kommunfull­mäktige vid sitt decembermö­te två närmast likalydand­e motioner, från Jour Strömstad respektive Moderatern­a, om att utreda möjlighete­rna för Strömstad att utreda en Norrtäljem­odell för vården – i Norrtälje har kommunen gått ihop med Stockholms läns landsting i ett gemensamt bolag för att bedriva vård på Norrtälje sjukhus, som landstinge­t 2003 ville lägga ner. Kanske blir 2019 året då Strömstads sjukhus återigen blir ett sjukhus värt namnet? Jag skulle tro att exakt hundra procent att Strömstads invånare skulle glädjas åt en sådan lösning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden