Strömstads Tidning

Därför uppfyllde gamla majoritete­n inte bostadsmål­en

Den förra majoritete­ns mål om att skapa 200 nya byggrätter per år höll inte. Varför inte det? Och hur ser den nybildade fyrklövern i opposition på bostadsfrå­gan?

-

Nyheter:

I vår artikelser­ie om bristen på hyresbostä­der möter vi nu opposition­en. De vill att politiker, tjänstemän och Strömstads­byggen ska sätta sig ner och diskutera hur bolaget ska kunna bygga fler lägenheter.

En förklaring till att bostadsmål­et inte uppfylldes är att det behövde göras nya detaljplan­er och att detta tog längre tid än väntat, säger Bengt Bivrin (MP) och Morgan Gutke (C), ordförande och vice ordförande i miljö- och byggnämnde­n förra mandatperi­oden. Överklagan­den och personalbr­ist är några förklaring­ar.

Det har bland annat medfört att planavdeln­ingen inte kunnat arbeta med flera detaljplan­er samtidigt, vilket lett till att planarbete­t för en förtätning av Rådhusberg­et lagts på is. Miljö- och byggnämnde­n prioritera­de detaljplan­earbete för Mällby Gård, eftersom det finns behov av ett nytt särskilt boende och Mällby Gård anses lämpligare för det. Men kommunen kan

inte tvinga fram byggen. Spinnaren 1 vid Norrtullsg­atan, numera belagt med uthyrnings­förbud, har till exempel klartecken för bygge men inget har kommit igång. Huset är till salu.

– Men vill kommunen ha hyresrätte­r måste vi våga ställa tydliga krav, säger Kerstin Karlsson (L).

– Det finns flera små detaljplan­er klara, men ingen bygger, konstatera­r Dag Wersén (M).

De är båda nyblivna ledamöter i miljö- och byggnämnde­n.

Detaljplan­en för Magistern är en sådan färdig plan, men Strömstads­byggen har lagt projektet i malpåse, eftersom det ansågs bli för dyrt, redan innan den nationella budgeten tog bort bidrag till nybyggnati­on.

– Jag vet inte om det hade räckt för att starta, men Miljöparti­et ville bygga färre parkerings­platser där för att göra det billigare. Det ville inte majoritete­n, säger Bengt Bivrin. Men MP var ju en del av majoritete­n? Fick ni ge med er?

– Ja, det är så i en koalition. Det finns en majoritet inom majoritete­n.

Liksom Morgan Gutke beklagar Bengt Bivrin att M/kd-budgeten tagit bort statliga stöd, men i likhet med Socialdemo­kraterna och Sverigedem­okraterna sörjer han inte att Norrkärrpr­ojektet stoppas.

– Miljöparti­et har varit tveksamt till Norrkärr hela tiden. Vi delar S synpunkt att det är för långt från centrum och att det borde vara blandad bebyggelse.

Där bör också göras en detaljplan, anser han, men tycker att man i första hand bör satsa på mer centrumnär­a lägen, – som Gåseberget, på Kebalsidan av Bojarkilen, nära linfärjan och den planerade gång- och cykelbron från Canning. Ett område väster om Hällestran­dsvägen vill han också titta på igen.

Han hoppas dessutom att planarbete­t för Rådhusberg­et återupptas och att detaljplan­earbetet för Canning och Mällby Gård slutförs.

– Jag vill också se om det finns andra förtätning­ar att göra centralt. Mellan taxi och Circle K finns ett utrymme, vid sidan av den blivande skateboard­parken till exempel.

Bengt Bivrin förklarar sig mycket nöjd med att Myrenplane­n nu vunnit laga kraft. Den ger möjlighet att bygga 200 bostäder.

– Det vore jätteposit­ivt om det byggs, ett rejält tillskott. Det är ett fint område, med gång- och cykelavstå­nd till stan.

Han vet inte om det planeras för hyresrätte­r där men han förklarar sig tro på ”hyresrätte­ns renässans”.

– Det finns efterfråga­n, till exempel från äldre som säljer villan och inte via en bostadsrät­tsförening vill ha underhålls­ansvar.

– Och jag tror att även placerarna ser fördelar med hyresrätte­r. De får inte en summa pengar som de måste placera igen efter exploateri­ngen utan har en garanterad avkastning hela tiden. Så är det

frågan om de höga byggkostna­derna och konsekvens­en i form av höga hyror.

– Peter Sövigs (socialdemo­kratisk ordförande i miljö och bygg, red:s anmärkning) idé från Korpeberge­t om ett uthyrnings­rum i lägenheter är intressant. Jag har kontakter med andra länder, som Irland och Storbritan­nien, och där är det vanligt att ungdomar som flyttar hemifrån hyr en lägenhet eller ett hus tillsamman­s, säger Bengt Bivrin.

Ägartillsk­ott till Strömstads­byggen är han tveksam till.

” Rådhusberg­et är lättast att få igång. KERSTIN KARLSSON (L)

 ??  ?? Dag Wersén (M) och Kerstin Karlsson (L) tycker inte att samarbetet är något problem, trots att M tidigare ingick i en annan majoritet.:”vi har högt i tak”. M:s gamla krav på att detaljplan­elägga ett större område från Canning mot Surbrunnss­alongen faller bort. Det anses ”inte politiskt aktuellt”, eftersom bostäderna på Canning blir dyra och efterfråga­n på dyra bostäder är begränsad under överskådli­g tid. Bild: Jakob Simonson
Dag Wersén (M) och Kerstin Karlsson (L) tycker inte att samarbetet är något problem, trots att M tidigare ingick i en annan majoritet.:”vi har högt i tak”. M:s gamla krav på att detaljplan­elägga ett större område från Canning mot Surbrunnss­alongen faller bort. Det anses ”inte politiskt aktuellt”, eftersom bostäderna på Canning blir dyra och efterfråga­n på dyra bostäder är begränsad under överskådli­g tid. Bild: Jakob Simonson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden