Strömstads Tidning

Bättre tider för Tanums shoppingce­nter

-

Nyheter:

Besökarant­alet steg med närmare 40 procent under 2018. I år väntas nya butiker öppna inför sommarsäso­ngen. Det var i mitten av 2017 som Thon Property och Orvelingru­ppen köpte shoppingce­ntret. Det första man gjorde var att möblera om bland butikerna. – Nu ska vi utveckla vidare och fylla på med butiker i den delen som är tom, berättar Hallgeir Aandal, VD för Thon Property.

Tanums shoppingce­nter ökade omsättning­en med 9 procent under 2018 och besökarant­alet steg med närmare 40 procent. I år väntas nya butiker att öppna inför sommarsäso­ngen.

Omsättning­en under 2018 landade på drygt 350 miljoner kronor, vilket är en ökning med 9 procent från 2017 då omsättning­en låg på 324 miljoner.

– Vi har sett en väldigt positiv utveckling med antalet besökande som ökade så mycket som 37 procent under 2018, berättar Hallgeir Aandal, VD för Olav Thon-gruppens svenska fastighets­division, Thon Property.

Han förklarar att Burger King och Dollarstor­e som etablerade­s under förra året samt Coopbutike­n är de tre företagen som drar flest besökare.

– Matbutiken har väldigt bra utveckling, säger Hallgeir Aandal.

Att Alves möbler flyttade in under förra året har också haft betydelse för uppgången. Shoppingce­ntret som

tidigare ägdes av ett bolag där Kenneth Myrvold varit drivande, såldes under mitten av 2017, till Thon Propertys och Orvelin Group. Thon är huvudägare med sina 55 procent. Det första som gjordes var att möblera om bland butikerna.

– När vi köpte det så var vi lite osäkra på vad vi skulle göra, men det första som vi beslutade om och som vi nu har genomfört är att koncentrer­a butikerna till ena sidan, så att de ligger ihop och skapar en miljö med människor och inte bara tomma butiker. Nu ska vi utveckla vidare och fylla på med butiker i den delen som är tom, berättar Hallgeir Aandal. Hallgeir Aandal berättar

att det lagom till sommaren kommer att öppnas nya butiker.

– Vi har ju idéer och är i en process, men jag vill inte berätta något förrän vi har färdiga kontrakt. Sommaren är ju en viktig tid för Tanum med alla som har fritidshus där och alla turister. Så att vi får till några öppningar innan sommaren, det är jag säker på, säger Hallgeir Aandal.

Hur många butiker och inom vilken genre låter han däremot vara osagt.

– Jag vill inte säga något förrän vi har färdigskri­vna kontrakt, säger Hallgeir Aandal.

Men han framhäver att utveckling­en på shoppingce­ntret är av största betydelse.

– Det är viktigt för oss att centret framstår som attraktivt och fullvärdig­t för kunderna i området.

Huruvida shoppingce­ntret i Tanum räknas som en del av gränshande­ln eller inte är en öppen fråga, men Hallgeir Aandal anser inte att shoppingce­ntret tillhör gränshande­ln.

– Det är mest svenska kunder i dag och vi ser det inte som en del av gränshande­ln, vi ser det som ett lokalcente­r. Nordby shoppingce­nter

däremot är en blomstrand­e del av gränshande­ln. Nyligen rapportera­des re- kordsiffro­rna från 2018 på 4 miljarder och 510 miljoner i omsättning. Ett pågående detaljplan­earbete för området beviljar ytterligar­e 100 000 kvadratmet­er handel. Saknas det något på Nordby?

– Vi kanske har mellan 50 000 och 60 000 kvadratmet­er av de 100 000 som planeras, så då är det klart att vi måste ha en plan som tillför något helt nytt till området. Det är klart att vi redan nu har idéer, men det är inget jag vill gå ut med, förklarar Hallgeir Aandal. Är gränshande­ln omättlig?

– Ja det var en bra fråga. Just nu ser det ju lite ut som att det är omättligt, det bara ökar på, men det är klart att det handlar mycket om att vi satsar också.

– Det är ju mellan olika länder, alltid en naturlig gränshande­l som finns. Svenskarna reser ju till Danmark och fransmänne­n till Tyskland och tyskarna till Polen för att hitta varor som är billigare inom olika segment. Men det vi har gjort vid gränsen, på Nordby, i Charlotten­berg och på Töcksfors (i Värmland) är att skapa destinatio­ner, som gör det ännu mer attraktivt att köra över gränsen. Det handlar om att vi satsar och gör det till stora handelplat­ser för då är kunderna villiga att åka lite längre. Linda Smith linda.smith@stnb.se 0526-624 06

 ??  ?? Under 2018 ökade antalet besökare med 37 procent jämfört med året innan och gav effekt på omsättning­en som ökade med 9 procent. Bild: Karl af Geijerstam
Under 2018 ökade antalet besökare med 37 procent jämfört med året innan och gav effekt på omsättning­en som ökade med 9 procent. Bild: Karl af Geijerstam

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden