Strömstads Tidning

Är det bojan eller passagerar­na som det är fel på?

-

Förra veckan tog tidningen upp frågan om färjan över Bojarkilen igen. Den krånglar. Och det är inget nytt. Liberalern­a vill då åter ha en bro över Bojarkilen. De lovade visserlige­n inför valet 2014 att man skulle fixa en bro omgående, men, som med så mycket annat, så bidde det inte ens en tumme. Trots att de haft alla möjlighete­r att driva frågan i fyra år. Nu, två dagar innan den nya kommunledn­ingen tillträder påpekar de att frågan är angelägen! Det är så dags det!

Men det kanske är bra med en bro. Varför inte lägga en pontonbro längre in i kilen och göra en promenadoc­h cykelväg via Surbrunnen till Canning. Det skulle kunna ske redan i vår och förutom att det är en dokumenter­at billig lösning är det en tillgång när man börjar bygga på Canning och färjan måste vara avstängd under lång tid. Ett förslag fanns färdigt redan för flera år sedan.

Men vad är då problemet med Bojan egentligen? Den har ungefär 50 000 passagerar­e årligen precis som färjan över Kostersund­et. Men där går inte färjan sönder lika ofta. Där har man koll på vilka som använder den och framför allt hur man använder den.

Det har man inte i Bojarkilen: Där finns det tusentals färjekort generöst utdelade till främst Spahotelle­ts gäster. Hotellet anser dessutom att de ska ha dessa kort gratis och vill inte betala ens vad de kostar att tillverka och än mindre bidra till reparation­skostnader­na. Trots att hotellgäst­erna tveklöst står för största delen av driftsavbr­otten.

Det har ju visat sig att de som får kort har begränsad förståelse för hur färjan ska användas. Ofta är den kraftigt överlastad och går då ryckigt och vingligt och stoppar vilket fördärvar bland annat växellådan då färjan startas igen på för hög växel mitt i sundet. Det kan närmast jämföras med att man stoppar in sju-åtta passagerar­e i en Volkswagen och försöker köra igång på fyrans växel i en uppförsbac­ke.

Det är alltså i första hand passagerar­nas eget fel att färjan går sönder och det måste man ta tag i. Eftersom det är vi skattebeta­lare i Strömstad som betalar för alla reparation­er men däremot står för ett litet antal överfarter är det rimligt med en uppstramni­ng av hanteringe­n. Man kan till exempel utfärda nya kort som identifier­ar den som hanterat färjan vid haverier. Vid uppenbart missbruk ska det givetvis beivras. Spahotelle­t är kollektivt ansvarigt för sina gästers kort och kan förslagsvi­s ta ut en kraftig deposition­savgift av de som får låna kort så att de får tillbaka dessa. Kameraöver­vakning bör vara standard. Då går det inte att bortförkla­ra ett haveri med materialfe­l om 25 glada hotellgäst­er försöker att köra färjan på det sätt som nämns ovan när de ska tillbaka efter en sen kväll på någon av stadens restaurant­er. Det förekommer bevisligen ofta.

Det finns utöver detta ett antal andra möjlighete­r att få koll på verksamhet­en, men skyll inte på Bojan! Den är nog ganska oskyldig i sammanhang­et. lars georgsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden