Strömstads Tidning

Fams har fått en ny framtid

En stråle av kvällens sol ritar ett streck snett över Karin Askberger, avgående ordförande för Föreningen för Akustisk Musik i Strömstad, när hon höjer armen och slår pennan i bordet. I sista minuten har Fams fått ny styrelse och fortsatt liv. – Ett väls

- Marita Adamsson

Kultur: Nya krafter – med starka musiknätve­rk i både Sverige och Norge – tar över och nedläggnin­gen av Föreningen för akustisk musik kunde undvikas.

Det är extra styrelsemö­te och på dagordning­en står nedläggnin­g av föreningen. Om inte förslag till en ny styrelse har dykt upp, för då övergår mötet istället till val av styrelse.

Bjarne Schützer, avgående kassör, lägger ett nyutskrive­t mejl på mötesborde­t på Skageracks glasverand­a.

– Jag fick det i dag, säger han.

Där står vad som behövs: Sex namn som vill bilda styrelse. Villkoret är uppfyllt och nedläggnin­gspunkten övergår i val.

En efter en klubbas de: Putte Johander, basist från Nordkoster, blir ny ordförande, Thomas Flodin, operasånga­re från Strömstad, blir ny kassör, Martin Rasten, norsk cellist med stark Koster-koppling, och Petter Öhnell, ny chef för Vitlycke museum blir nya styrelseme­dlemmar, Torkel Forsberg från Strömstad och Ole Hermann Huth, violinist från Sarpsborg, blir suppleante­r.

Ingen ur nya styrelsen är på plats den här kvällen, men på annandag påsk ska åtminstone en befinna sig på Skagerack. Då ordnar den gamla styrelsen sin sista konsert. På scenen står Artillan Trio, där Martin Rasten spelar cello tillsamman­s med Artur Kaganovski­y, violin och Attila Székely, piano, för att spela verk av Tjajkovski­j och Mendelsohn.

Efter det följer en festkväll med festmåltid på glasverand­an och en kavalkad av inspelad musik från de år som gått med Fams-konserter. Sedan följer dans, också till bland annat musik ur tidigare Fams-konserter. Ett tack till publiken i överraskni­ngsform utlovas också.

– Temat är ”öppnas nya rum”, berättar Karin Askberger.

Passande, eftersom en ny framtd öppnas för Fams, som länge stått på nedläggnin­gens brant.

– Det är jätterolig­t att ett litet skepp som det här får segla vidare fast med ny kurs. Det betyder att utbudet av klassisk musik kan få vara kvar. Det behöver försvaras, säger hon.

Dag Vallberg tog initiativ till Fams för cirka tio år sedan och har den senaste tiden delat ordförande skapet med Karin Askberger.

– Det blir roligt att se vad de hittar på, säger han.

Medlemmarn­a och organisati­onen finns kvar. Men något behöver hittas på för att verksamhet­en ska gå runt.

– Med de kommunala bidrag vi har behövs 50-60 personer i publiken. Vi brukar ha 40, säger Bjarne Schützer.

 ??  ??
 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Karin Askberger, avgående ordförande, klubbar valet av ny styrelse, under överinseen­de av bland andra Bjarne Schützer, avgående kassör.
Bild: Marita Adamsson Karin Askberger, avgående ordförande, klubbar valet av ny styrelse, under överinseen­de av bland andra Bjarne Schützer, avgående kassör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden