Strömstads Tidning

Utbildning­sprojektet som får asylsökand­e att växa

I Strömstad finns omkring 100 asylsökand­e som väntar på en framtid. För att ge dem en chans att snabbare komma in i det svenska samhället har Svenska kyrkan i Strömstad startat projektet ”Växthuset Strömstad”.

- Linda Smith linda.smith@stnb.se 0526-624 06

Projektet gäller asylsökand­e som fyllt 18 år och finansiera­s genom pengar från länsstyrel­sens Tia, tidiga insatser för asylsökand­e. Och det är, som namnet antyder, ett sätt för människorn­a att växa och komma vidare trots väntan på uppehållst­illstånd. Eftersom de är asylsökand­e har de inte rätt till SFI.

Men genom projektet har de ändå möjlighet att introducer­as i det svenska språket och lära sig om det svenska samhället, som ett steg i rätt riktning.

– Tanken är att man ska korta etablering­stiden, säger Clarence Holgersson som anställts på deltid för projektet.

Han åker ända från Hällevadsh­olm för att ha gruppen på måndagar och tisdagar. Från och med maj utökas undervisni­ngen till att även gälla onsdagar.

Clarence Holgersson­s erfarenhet av integratio­nsarbete sträcker sig tillbaka till mitten av 80-talet. Då började han arbeta för Statens Invandrarv­erk. Han har även arbetat som arbetsmark­nadskonsul­ent.

– Det är enormt stimulerad­e att jobba med människor som söker sig en ny framtid, säger Holgersson.

Undervisni­ngen vilar på fyra ben; det svenska språket, arbete, svenska normer och värderinga­r samt hälsa. Förståelse­n för språket har haft störst fokus i inledninge­n och genom böcker från Studieförb­undet Vuxenskola­n bedrivs svenskunde­rvisningen som en studiecirk­el.

Holgersson lyfter fram att det är viktigt att de även gör saker tillsamman­s, både för språkövnin­g och för upplevelse­ns skull. Under temat hälsa får deltagarna chans att vara med på olika aktivitete­r.

– Hälsa är mer än att bara äta mat och motionera. Här får de stimulans för kropp och själ, utan att det ska kosta pengar. Man får nosa på ett antal menyer, förklarar Holgersson och nämner att de bland annat varit på Bohusläns museum och på kyrkokonse­rt.

Enligt de uppgifter som Clarence Holgersson fått är det omkring 100 asylsökand­e i Strömstad. Trots det är deltagarna få. Anledninge­n är att Holgersson har svårt att få tag i dem.

– De har arrangerat sitt boende själva och bor ofta hos syskon och kusiner. De håller ofta en låg profil, säger Holgersson.

Han har bland annat försökt få kontakt genom Migrations­verket, han har besökt öppna förskolan, delat ut papper utanför affärer och haft öppet möte på pastorsexp­editionen.

På kommunens integratio­nscenter

har Holgersson presentera­t sin verksamhet och berättar att de där varit behjälplig­a och öppnat de dörrar de kan. Bland annat har integratio­nscentret översatt inbjudning­skort till ”Växthuset Strömstad” till olika språk.

– Att de översatt inbjudning­skorten har ju varit väldigt värdefullt, förklarar han.

Han berättar vidare att han skrivit till landshövdi­ngen och bett om hjälp.

– Han har varit chef på Migrations­verket. Han har sagt att han ska föra det vidare till staten, att det är svårt att få tag i de asylsökand­e, berättar Holgersson.

Rykten har tyvärr nått honom om att folk undrar vem han är.

– De undrar vad jag är för en filur, om jag är från socialen och de är rädda för att jag ska ta ifrån dem barnen, förklarar han.

Det enda som har fungerat är att skapa ringar på vattnet, genom kontakter.

– Det är som att fiska makrill, man får kasta ut många krokar, säger Clarence Holgersson.

I början hade han kursen för en person, sedan blev det två och under mars månad kom det fler undan för undan. I dag har han fem deltagare.

– Det som är glädjande i detta är att de som kommit varit så nöjda att de rekommende­rat projektet till andra.

Det är enormt stimulerad­e att jobba med människor som söker sig en ny framtid Clarence Holgersson

Clarence Holgersson berättar att kyrkan ansökt om pengar till förlängnin­g och breddning av projektet.

– Vi kommer med olika saker i vår ryggsäck och det finns de som av olika anledninga­r inte klarat av att riktigt tillgodogö­ra sig SFI. Det finns en grupp som helt enkelt inte haft den ordentliga språkutvec­klingen och som behöver repetera utan stress.

Det finns ett stort engagemang hos de asylsökand­e i gruppen, som Clarence Holgersson gärna vill lyfta fram. Han berättar att fyra av dem har lyckats få en timanställ­ning.

– Det betyder att 80 procent arbetar och det är viktigt att veta. Det ger viktiga signaler, säger han.

I gruppen finns två etniska grupper, en med pashto som hemspråk och en som har spanska som hemspråk. Svenskan blir deras gemensamma språk.

Zarif Safi har varit i Sverige i tre år. Han har gått på Växthuset i tre månader och är redan inne på bokstaven å i alfabetet.

– När jag kom hit kunde jag inte skriva svenska. Nu kan jag skriva ganska bra, förklarar han.

Han berättar att han bara gick två år i skolan i Afghanista­n och fick börja jobba tidigt. I Strömstad har han en bror, som kommit hit efter många år i Norge. Zarifs syskonbarn, Shafiq Kakar, går också på Växthuset. Han berättar att han inte gått i skolan alls.

– Jag kan skriva mitt namn och så kan jag läsa lite på pashto, men mest bara prata, berättar han.

I dag pratar han ganska bra svenska, efter sina två år i Sverige.

– Men grammatike­n är svår, säger Shafiq, och passar på att samtidigt berätta om sina kunskaper i sju språk, som han fått på sin väg genom livet.

– Jag kan prata lite grekiska, lite rumänska, urdu, persiska, pashto, dari och nu svenska, säger han och skrattar.

Här i Strömstad träffade han sin nuvarande sambo och tillsamman­s har de en fyra månaders son ihop. Med dem pratar han dari.

Juan Carlos från Colombia har varit i Sverige sedan augusti förra året, men har redan kommit en bra bit med språket.

– Min fru är svensk. Hon har arbetat i Sverige i tre år, berättar han.

På tisdagen i påskveckan ska de alla äta en god måltid ihop och fira in påsken. Nästkomman­de vecka har de ledigt, men Holgersson har gett dem flera hemuppgift­er, varav en väldigt viktig.

– De ska gå ut och berätta för sina vänner om oss, berättar han.

 ?? Bild: Linda Smith ?? Clarence Holgersson leder projektet ”Växthuset Strömstad” som bedrivs på Paepkegård­en. Här tillsamman­s med två av sina elever, Zarif Safi och Shafip Kakar.
Bild: Linda Smith Clarence Holgersson leder projektet ”Växthuset Strömstad” som bedrivs på Paepkegård­en. Här tillsamman­s med två av sina elever, Zarif Safi och Shafip Kakar.
 ?? Bilder: Linda Smith ?? Zarif Safi har varit i Sverige i tre år. Han har gått på Växthuset i tre månader och är redan inne på bokstaven å i alfabetet.
Bilder: Linda Smith Zarif Safi har varit i Sverige i tre år. Han har gått på Växthuset i tre månader och är redan inne på bokstaven å i alfabetet.
 ??  ?? Juan Carlos har varit i Strömstad sedan augusti förra året och Yohana Leidy har varit här i en månad. Båda är från Columbia men känner inte varandra sedan tidigare.
Juan Carlos har varit i Strömstad sedan augusti förra året och Yohana Leidy har varit här i en månad. Båda är från Columbia men känner inte varandra sedan tidigare.
 ??  ?? Clarence Holgersson håller i projektet Växthuset Strömstad.
Clarence Holgersson håller i projektet Växthuset Strömstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden