Strömstads Tidning

Ny organisati­on diskuteras nationellt

Den organisati­on som finns runt mottagande­t av nyanlända i Strömstad just nu är inte ristad i sten. På riksplanet pågår arbete för att ändra rutiner och regler.

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

År 2015 tillsattes den så kallade mottagande­utredninge­n som skulle arbeta fram förslag till nytt system. Det presentera­des för ett år sedan och har sedan varit ute på remiss.

Förslagets huvudalter­nativ är att kommunerna ska komma in tidigare i processen kring nyanlända och få ett större ansvar.

Asylsökand­e ska enligt förslaget till att börja med bo i statliga ankomstcen­ter där de får samhällsin­troduktion och påbörjar svenskstud­ier för att snabbt slussas vidare till kommunerna, som får ansvar för den vidare etablering­en samt för bostäder.

Asylsökand­e som bedöms ha liten chans att få stanna i landet skickas inte ut till kommunerna utan förbereds för att sändas tillbaka till sina hemländer i ankomstcen­tret.

Målet är att skynda på utslussnin­gen till och etablering­en i en kommun och att sprida ansvaret mellan landets alla kommuner. De asylsökand­e som har chans att få stanna ska skickas till sin kommun inom 30 dagar. Rätten för nyanlända att själva välja var de ska bosätta sig begränsas.

Organisati­onen Sveriges kommuner och landsting (SKL) har i stort sett ställt sig positiv till förslaget men påpekar att kommunerna måste få full ekonomisk ersättning för sitt ökade ansvar och att detta måste utredas vidare.

SKL är också kritisk till en gräns för hur länge asylsökand­e ska bo i ett ankomstcen­ter och säger att de måste stanna i centret tills Migrations­verket och Arbetsförm­edlingen hunnit med sina moment, annars riskerar bördorna ätt öka för kommunerna.

Strömstads integratio­nssamordna­re Thomas Niklasson säger till exempel att de nyanlända måste ha alla papper klara när de kommer till kommunen, exempelvis ha fått de viktiga sista fyra siffrorna i personnumr­et.

Har de inte det kommer kommunerna inte igång med integratio­nsarbete och etablering och det finns stor risk att den syssloslös­a väntan uppstår som såväl Strömstads kommun som mottagande­utredninge­n vill undvika.

”SKL vill dock framhålla vikten av att tiden i ankomstcen­ter är så kort som möjligt och att staten måste verka för effektiva arbetsproc­esser,” skriver organisati­onen.

SKL vill också att gruppen ensamkomma­nde barn omfattas av systemet med ankomstcen­ter, vilket inte ingick i utredninge­ns förslag. Den föreslog istället att vissa kommuner ska få statlig ersättning för att ha beredskap att ta emot ensamkomma­nde barn och ungdomar.

 ?? Bild: Thore Leykauff ?? Svenskstud­ierna ska komma igång snabbt i den nya organisati­on som mottagande­utredninge­n föreslagit.
Bild: Thore Leykauff Svenskstud­ierna ska komma igång snabbt i den nya organisati­on som mottagande­utredninge­n föreslagit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden