Strömstads Tidning

Hoppas kunna hjälpa så länge det finns ett behov

Svenska kyrkan i Strömstad håller i flera delar i integratio­nsarbetet för de asylsökand­e i kommunen. Pastoratet­s diakon Stefan Mortensen berättar att han är stolt över Strömstads­borna, och över företagen i kommunen som också bidrar på flera sätt.

- Linda Smith

Boendet på Crusellska, förmedling av fadderhem och undervisni­ngsprojekt­et ”Växthuset Strömstad” är de tre huvudsakli­ga projekten som Stefan Mortensen håller i och som är riktade till asylsökand­e som fyllt 18 år.

– Ambitionen är att vi ska hjälpa till med integratio­nsarbetet så länge det finns ett behov, säger han.

Växthuset finansiera­s genom bidrag från länsstyrel­sen, har hållit i gång i åtta månader och löper fram till september.

På Crusellska har ungdomarna bott sedan i januari förra året. Orosmolnet är att avtalet med kommunen går ut 31 december. Eftersom boendet finansiera­s genom statsbidra­g, hänger därför mycket på politiken.

– Jag har inte fått några indikation­er, men det beror ju på vad regeringen tar för beslut, hur det ska se ut i framtiden.

Stefan Mortensen berättar att tre av ungdomarna för ett par månader fick besked om tillfällig­t uppehållst­illstånd som gäller i ett år.

– Men för mig är de fortfarand­e i asylproces­s så länge de inte har fått permanent uppehållst­illstånd, därför får de bo kvar.

Får de permanent uppehållst­illstånd blir situatione­n däremot en annan. Då är det dags att söka lägenhet och skaffa jobb eller söka studier.

– Men de åker ju inte ut på dagen. Vi ger dem en fingervisn­ing för hur de ska gå till väga, men söka får de göra själv. De är ju 18 år och vi kan inte ta ifrån dem det egna ansvaret. Målet är ju att de ska bli självförsö­rjande.

Pengar till bovärden finansiera­s från kyrkans stiftsmede­l och ska sökas halvårsvis. Det är inte alltid det blir den summa som Mortensen äskat, men det finns möjlighet att göra tilläggsan­sökningar, för pengar som andra församling­ar inte behövt nyttja och därför skickat tillbaka.

Då pengar söks från olika håll till de insatser kyrkan bidrar med, resulterar det i mycket administra­tivt arbete.

– Jag får göra sex olika redovisnin­gar om året som går till samma ändamål. Det kan bli mer, om jag måste kompletter­a.

Tio av kommunens ensamkomma­nde ungdomar som fyllt 18 år är utplacerad­e i fadderhem. I nuläget är behovet mättat.

– Nu har det inte varit något behov på två månader, så läget är under kontroll.

Den som är intressera­d av att bli fadderhem anmäler sitt intresse till Stefan Mortensen, som i sin tur hjälper till att ansöka om omkostnads­ersättning hos kommunen.

Stefan Mortensen berättar att flera av de ensamkomma­nde ungdomarna som kom till Strömstad, har sökt arbetstill­stånd och jobbar.

– Jag är inte så insatt i deras situation, men de har sökt eget boende och jag tror de bor som ett kollektiv.

Jag är så stolt över Strömstad som har så många företagare som vill ställa upp

Flera gånger i månaden besöker han Crusellska för att titta till de asylsökand­e och erbjuda dem samtal, men han lägger även tid på andra små upplyftand­e ting. I julas fixade han julklappar genom pengar från kyrkans fondmedel.

– Jag kunde ge varje person 1 000 kronor i presentkor­t så att de kunde köpa sig kläder. Jag gick även till restaurang Park som bidrog med gratis biobiljett­er och till apoteket, som sponsrade med ett litet kit med tvål och annat behövligt. De här små sakerna har stor betydelse för ungdomarna och jag är så stolt över Strömstad som har så många företagare som vill ställa upp.

Diakon Stefan Mortensen vill även lyfta fram nätverket Strömstad för Mångfald, som är med och bidrar på olika sätt.

 ?? Bild: Linda Smith ?? Stefan Mortensen, diakon i Strömstad, är ansvarig för Svenska kyrkans integratio­nsprojekt. Han förklarar det svåra i att ha framförhål­lning i en situation som är så osäker. ”Men då kan man börja fundera på hur ungdomarna känner det”, säger Mortensen.
Bild: Linda Smith Stefan Mortensen, diakon i Strömstad, är ansvarig för Svenska kyrkans integratio­nsprojekt. Han förklarar det svåra i att ha framförhål­lning i en situation som är så osäker. ”Men då kan man börja fundera på hur ungdomarna känner det”, säger Mortensen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden