Strömstads Tidning

Smakrika tapas och hur man mörar bläckfisk

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

- Mejla till mat@gp.se eller skriv till konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg

Hej Alexandra!

Nyligen hemkomna från en resa i Baskien fick vi smaka på ett otal goda pinchos. En mumsbit som kan intas i flertal om hungern sätter in. Har du något bra recept på några varianter man kan bjuda på tillsamman­s med ett glas vin. Tacksam för tips Barbro

Hej Barbro!

Ljuvlig fråga nu när de soligare tiderna stundar. Det finns få saker som är så njutsamma som att sitta i solen med smakrika mumsbitar och något gott att dricka. Pinchos är i princip det baskiska namnet på tapas, i Venedig kallas de cicchetti men över stora delar av världen säger man numera fingerfood (fingermat) genom att de är ätvänliga utan bestick. Namnet tapas kommer från att man gjorde en liten mumsbit som man lade på en tallrik och ställde på vinglaset, detta för att skydda från flugor. Så tapas kommer från ordet ”tapar”. Fritt översatt att täcka.

Oftast läggs den på bröd eller på små fat med en tandpetare instucken för att hålla fast köttbiten, ostbiten eller vad man nu serverar. På många pinchos- eller tapasställ­en får man räkna sina tandpetare och betala sin nota efter antalet.

Det finns hur många sorter som helst, endast fantasin sätter gränser. Vanligt är att man använder överbliven mat och bygger om. Omeletten eller tortillan skärs i ätvänliga bitar. Steken skivas och rullas ihop. Fisken läggs på en skivad bit av den kokta potatisen.

Här kommer en av mina favoriter som passar bra att servera även på påskbordet. Använd tortillan som bas och lägg på en ört, en bit smakrik ost, en bit av favoritkor­ven.

Hoppas det smakar och glad påsk!

Tortilla med rökt yoghurt och laxrom 6-8 personer Rökt yoghurt

1,5 dl tjock yoghurt, typ grekisk eller turkisk

1 krm flytande rökessens Salt och peppar

0,5 dl laxrom, häng den gärna (se nedan)

Tortilla

250 gr skalad mjölig potatis 0,5 liten gullök

2 msk olivolja

50 gr riven västerbott­enost 2 små ägg

2 msk grädde

0,5 tsk timjan

Salt & peppar Gör gärna så här:

Yoghurt: Rör samman ingrediens­erna och smaka av med salt och peppar.

Tortilla: Riv potatisen och löken på den grova delen av rivjärnet, (eller med hjälp av matberedar­e).

Råstek potatis och lök i olivoljan på hög värme i cirka 10 minuter, vänd om hela tiden. Krydda med timjan och salta/peppra.

Vispa samman äggen, grädden och osten i en bunke. Vänd ihop potatisen med äggen. Smaka av med salt.

Klicka ut i smord form (gärna med löstagbar kant) med teflonbelä­ggning eller fodrad med ugnspapper. Tryck ut till en jämn kaka. Baka i mitten av ugnen 15–18 minuter på 200 grader tills de fått fin färg.

Låt svalna, dela i serverings­vänliga bitar, klicka på yoghurt och rom och servera.

Tips på att hänga laxrommen. Lägg rommen i en finmaskig sil så kallad chinois och ställ i kylskåp för att tappa av vätska fram till servering. Är även bra att göra när man ska lägga upp löjrom på små snittar.

Hej

• Alexandra! Hur gör man för att lyckas med bläckfisk? Vi har köpt octopus flera gånger, kokat, stekt, bankat det blir alltid segt! Tips?

Hej!

Äkta (octopus) bläckfisk, den med armar och kropp som sitter ihop, den måste bankas ordentligt innan den kokas. Man måste förändra strukturen i köttet för att den inte skall bli seg. Ett annat sätt att åstadkomma samma resultat är att frysa den 24 timmar och sedan sjuda den 45 min till 1 timme under lock, i ett par centimeter vatten, känn efter att den är mjuk med en gaffel innan du tar av den från spisen, efter detta måste den svalna (fortfarand­e i grytan under lock) och bli riktigt kall. Så ställ gärna in den i kylskåp någon timme. Nu är den riktigt mör. Spara vätskan från koket, den är ljuvlig för att göra en havsrisott­o eller en skaldjursp­asta. Skall du inte använda den direkt, frys in.

 ?? Bild: Eugene Luchnikov ??
Bild: Eugene Luchnikov
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden