Strömstads Tidning

Elin från Näsinge såg lågorna i Notre-Dame

Chockade, uppgivna och sorgsna människor – på måndagskvä­llen stod Notre-Dame-katedralen i lågor. Elin Simonson från Näsinge var ett av många ögonvittne­n på platsen. Hon förklarar att händelsen har skakat om Frankrike.

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se 0526-624 07

Elin Simonson var på semester i den franska huvudstade­n när branden under måndagskvä­llen bröt ut i Notre-Dame-katedralen. Hundratals människor blev ögonvittne­n till händelsen.

– Det känns skakigt och natten har varit en stor pärs, säger Elin Simonson på tisdagsför­middagen till Strömstads Tidning.

Notre-Dame-katedralen i Paris började byggas på 1100-talet, och ligger på ön Île de la Cité i floden Seine.

Elin Simonson, som tidigare arbetat i den franska huvudstade­n – och i närheten av Notre-Dame-katedralen – är just nu i Paris på semester.

Nyheten om att katedralen stod i lågor fick hon via sms-meddelande.

– Från lägenheten vi bor i tar det cirka tio minuter att promenera till katedralen. Som tonåring bodde jag alldeles i närheten av Notre-Dame. Även om jag inte är religiös känner jag verkligen närvaron från katedralen. Det är en sådan ikonisk byggnad, nästan som Paris hjärta, säger hon.

Längs Saint Michel-boulevarde­n rusade människor för att ta sig ner till området vid katedralen.

– När vi kom närmare var det enorma folkmassor; människor var sammanbitn­a, chockade och ledsna – vissa sjöng psalmer för katedralen. Stämningen var otroligt tung, säger Elin.

Hon beskriver nyhetsbeva­kningen från branden som oerhört stor.

– Min mamma var nere vid katedralen på tisdagsmor­gonen. Och det var nästan 100 journalist­er på platsen.

Katedralen höll på att renoveras och enligt räddningst­jänstens uppgift till franska medier kan branden eventuellt härledas till renovering­en av den historiska byggnaden, som är klassad som ett världshist­oriskt monument av FN.

Uppgiftern­a var vid lunchtid på tisdagen oförändrad­e.

– Åklagarmyn­digheten i Paris har startat en utredning. Man tror att branden startade på en vind. Det har också pågått renovering­sarbeten vid huvudspira­n, som till följd av branden föll. Det finns stora risker med att starta renovering­ar av gamla byggnader, säger Elin Simonson.

Katedralen­s huvudkonst­ruktion, som är gjord i sten, klarade sig.

Elins koppling till Paris och Notre-Dame-katedralen gjorde upplevelse­n än mer gripande.

– Jag bara grät. Det var otroligt rörande att se så mycket folk. Just nu pågår en religiös högtid. Folk har vallfärdat till Paris för att gå på mässan i Notre-Dame. När branden rasade samlades grupper för att sjunga psalmer och be för kate

dralen. Det kändes så oerhört starkt, säger hon.

Elin Simonson åker hem till Sverige under onsdagen.

Hur tror du att branden i NotreDame-katedralen kan komma att påverka landet?

– Jag tror att Frankrikes president Emmanuel Macron kan komma att använda det till sin fördel, för att leda bort uppmärksam­het från Gula västarnas demonstrat­ionsrörels­e. De fortsätter att protestera på lördagarna, det pågår stora slitningar i det franska samhället.

Hon menar samtidigt att branden kan komma att föra samman människor.

– Stödet till Notre-Dame-katedralen är något som alla står bakom, en byggnad som många har en relation till. Jag tror att händelsen till viss del kan komma att skaka om

den franska identitete­n. Det kan också leda till att omvärlden ser på Frankrike med mer sympatiska ögon, säger Elin Simonson.

Under räddningsi­nsatsen har bland annat en brandman skadats allvarligt.

Man räknar med att omkring 400 brandmän har arbetat med släcknings­arbetet, som ska ha avslutats på tisdagsför­middagen.

Franska multimilja­rdärerna François-Henri Pinault och Bernard Arnault har meddelat att de planerar att donera flera hundra miljoner euro till renovering­sarbetet.

Polisen hanterar just nu ärendet som en olyckshänd­else.

 ?? Bild: Privat ?? Elin Simonson och systerdott­ern Lilian blev ögonvittne­n till branden i Notre-Dame-katedralen i Paris.
Bild: Privat Elin Simonson och systerdott­ern Lilian blev ögonvittne­n till branden i Notre-Dame-katedralen i Paris.
 ?? Bild: Privat ?? Branden i Notre-Dame-katedralen började på måndagskvä­llen. Släcknings­arbetet pågick sedan under hela natten och avslutades på tisdagsför­middagen.
Bild: Privat Branden i Notre-Dame-katedralen började på måndagskvä­llen. Släcknings­arbetet pågick sedan under hela natten och avslutades på tisdagsför­middagen.
 ?? Bild: Privat ?? Stora folksamlin­gar bildades efter att branden i Notre-Dame-katedralen hade börjat.
Bild: Privat Stora folksamlin­gar bildades efter att branden i Notre-Dame-katedralen hade börjat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden