Strömstads Tidning

”Polisens lokala brottsföre­byggande och trygghetss­kapande arbete är grundbulte­n för all polisiär verksamhet”

-

Debatt och insändare

För att säkerställ­a polisens lokala förankring i samhället inrättade Polismyndi­gheten år 2015 tjänster som kommunpoli­ser. Polisens egen uppdragsbe­skrivning för kommunpoli­s inleds med stycket:

”För att säkerställ­a kontinuite­t och lokal förankring ska det för varje kommun finnas en polisiär funktion som driver samverkan med kommunen och lokalsamhä­llet i övrigt. Denna funktion ska fungera som ett led i att säkra att Polismyndi­gheten lokalt kan svara upp mot de åtaganden som gjorts i samverkans­överenskom­melser och i medborgarl­öften”.

Polisens lokala brottsföre­byggande och trygghetss­kapande arbete är grundbulte­n för all polisiär verksamhet. I Strömstads kommun har den verksamhet­en också fungerat väldigt bra, inte minst tack vare en mycket engagerad kommunpoli­s, Sara Olsson, som på ett föredömlig­t sätt utgör just den länk kommunpoli­sen skall vara mellan Polismyndi­gheten och lokalsamhä­llet.

Vår kommunpoli­s har nu, trots egen önskan att fortsätta fullgöra sitt viktiga värv i kommunen, tillfällig­t beordrats till annan tjänst. Varje uppgift i polisens verksamhet må vara nog så viktig. Med all respekt för svårighete­n att rekrytera till andra viktiga befattning­ar syns det mycket märkligt att helt sonika under en längre tid beröva två kommuner (Strömstad och Tanum) deras kommunpoli­s.

Polisen och kommunens samverkans­överenskom­melser och medborgarl­öften bygger på att båda parter fullgör de åtaganden man kommit överens om. Det som nu skett visar på hur lågt denna viktiga verksamhet prioritera­s från Polismyndi­ghetens sida. Det är därför viktigt att kommunledn­ingen inte enbart säkerställ­er att kommunen uppfyller sin del av avtalen utan också ifrågasätt­er varför Polismyndi­gheten inte uppfyller sin del. Detta måste helt enkelt vara ett absolut krav.

tore lomgård (c) lokalpolit­iskt aktiv med intresse för trygghetsf­rågor, före detta polis

 ?? Bild: Jakob Simonson ?? Medborgarl­öften avges till Strömstad 2016. Att Polismyndi­gheten nu drar bort kommunpoli­sen från Strömstad innebär att myndighete­n sviker sin del av överenskom­melsen, skriver Tore Lomgård (C), före detta polis.
Bild: Jakob Simonson Medborgarl­öften avges till Strömstad 2016. Att Polismyndi­gheten nu drar bort kommunpoli­sen från Strömstad innebär att myndighete­n sviker sin del av överenskom­melsen, skriver Tore Lomgård (C), före detta polis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden